Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в петък, че всякакви решения на Международния наказателен съд (МНС), който разследва нападенията на "Хамас" от 7 октомври и военната операция на Израел срещу Газа, няма да повлияят на действията на Израел, но ще създадат опасен прецедент.

"Под мое ръководство Израел никога няма да приеме никакъв опит от страна на Съда в Хага да попречи да изпълни основното си право да се защитава, написа Нетаняху в изявление в Telegram, цитирано от "Ройтерс". Въпреки че решенията, взети от съда в Хага, няма да повлияят на действията на Израел, те ще създадат опасен прецедент, който заплашва войници и обществени фигури", каза той.

Една от водещите израелски новинарски канали, "Канал 12", съобщи миналата седмица, че Израел е все по-притеснен от възможността МНС да издаде заповеди за арест срещу Нетаняху и други висши служители за предполагаеми нарушения на международното право в Газа.

Кабинетът на министър-председателя е провел "спешна дискусия" по въпроса. Говорител на правителството не отговори веднага на въпроси.

Израел скастри ЮАР да не използва съда в Хага в полза на "Хамас"

Израел скастри ЮАР да не използва съда в Хага в полза на "Хамас"

Южна Африка действала като легална ръка на палестинската групировка

Израел не е член на съда, базиран в Хага, не признава неговата юрисдикция, но палестинските територии бяха приети като държава членка през 2015 г.

Главният прокурор на МНС Карим Хан каза през октомври, че съдът има юрисдикция над всякакви потенциални военни престъпления, извършени от бойци на "Хамас" в Израел и от израелци в Ивицата Газа.

Хан каза, че екипът му активно разследва всякакви престъпления, за които се предполага, че са извършени в Газа, и че тези, които нарушават закона, ще бъдат подведени под отговорност.

На 7 октомври Хамас поведе нападение срещу израелски военни бази и общности, при което 1200 души бяха убити и 253 бяха взети като заложници, според израелските данни.

Оттогава Израел започна сухопътна, въздушна и морска офанзива, която уби повече от 34 000 палестинци, според властите в Газа. Нападението, което вече е в седмия месец, разсели по-голямата част от 2,3 милиона души на блокираната палестинска територия и създаде хуманитарна криза.

Със 124 постоянни членове МНС може да преследва лица за военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и агресия.

Делото в МНС е отделно от делото за геноцид, образувано срещу Израел в Международния съд (МС), също базиран в Хага.

Никарагуа поиска от Международния съд да нареди на Германия в началото на април да спре продажбите на оръжие на Израел и да възобнови финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Според Манагуа Германия е нарушила Конвенцията за геноцида от 1948 г., като е продължила да снабдява Израел с оръжия и след като Международният съд постанови, че е възможно Израел да е нарушил някои права, гарантирани от конвенцията, по време на нападението си срещу Газа.

Германия отрече да е подпомагала геноцида в Газа, като е продавала оръжие на Израел. Тя е един от големите износители на оръжие за Израел - по данни на Министерството на икономиката през 2023 г. страната е доставила военно оборудване и оръжия за 326,5 милиона евро.

Южна Африка иска Хага да признае израелската окупация за незаконна

Южна Африка иска Хага да признае израелската окупация за незаконна

Очаква се на съдиите да отнеме приблизително шест месеца, за да издадат становище по искането

Египетска делегация се срещна с израелски официални лица в петък, търсейки начин за подновяване на преговорите за прекратяване на войната в Газа и връщане на останалите израелски заложници. 

Служителят, който говори при условие за анонимност, каза, че Израел няма нови предложения, въпреки че е готов да обмисли ограничено примирие, при което ще бъдат освободени 33 заложници, вместо 40, обсъждани преди това.

"Няма настоящи преговори за заложници между Израел и Хамас, нито има ново израелско предложение в това отношение", каза служителят. "Това, което се случва, е опит на Египет да поднови преговорите с египетско предложение, което ще доведе до освобождаването на 33 заложници - жени, възрастни и немощни."

Според съобщения в израелските медии служители на израелското разузнаване смятат, че в Газа са останали живи 33 жени, възрастни и болни заложници от общо 133, които все още се държат от "Хамас" и други палестински въоръжени групи.

Няма предложение колко дълго ще продължи примирието, но ако такава размяна бъде договорена, паузата в боевете ще бъде "определено по-малко от шест седмици", каза служителят.

Посещението на египетската делегация дойде ден след като Съединените щати и 17 други страни призоваха Хамас да освободи всички свои заложници като път за прекратяване на кризата в Газа. Хамас обеща да не се поддаде на международния натиск.

Израел трупа сили и техника за нова офанзива в Газа

Израел трупа сили и техника за нова офанзива в Газа

Цел е Рафах в анклава

Израелски командири са преместили десетки танкове и други бронирани превозни средства до южната граница с Ивицата Газа.

Служител на агенцията е наблюдавал движението на тези превозни средства на контролно-пропускателния пункт Керем Шалом, който се намира срещу град Рафах в южната част на анклава.

"Хамас" е готова да се съгласи на примирие от пет или повече години с Израел. Тя ще се разоръжи и ще се преобразува в политическа партия, ако независима палестинска държава се създаде по границите отпреди 1967 г. Това заяви висш политически служител на "Хамас" в интервю за "Асошиейтед прес".