Израел е изпратил съобщения до Техеран през Египет, че ще направи "компромис" в Газа, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на иранската информационна агенция "Тасним".

Целта е била да се предотврати отговор на Техеран на атаката срещу иранското посолство в Сирия.

"Тасним" цитира ръководителя на въздушно-космическите сили на Иранската революционна гвардия.

Иран се подигра на оръжията на Израел - били детски играчки

Иран се подигра на оръжията на Израел - били детски играчки

Техеран не планира отговор, освен ако Израел не предприеме значителна атака

През април Иран изстреля над 300 дрона и ракети срещу Израел. Това бе първата си директна атака срещу израелска територия и бе предприета в отговор на израелския удар по иранското консулство в Дамаск, при който загинаха седем офицери от Иранската революционна гвардия.

"Израел изпрати съобщения чрез външния министър на Египет, че ще направи компромис във войната в Газа, за да избегне отмъщението на Иран", заяви Амирали Хаджизаде.

Въпреки че от десетилетия Иран води война в сянка с Израел - Техеран въоръжава и обучава прокси сили, враждебни на Израел, в Ливан, Сирия, Йемен и палестинския анклав Газа - през април бе първият път, в който Техеран организира открита атака военна атака срещу Израел.

Иран и Израел - ни лук яли, ни лук мирисали

Иран и Израел - ни лук яли, ни лук мирисали

Най-сериозният елемент от реакцията на Израел се състои в това, че Тел Авив демонстрира, че може да удари Иран от Иран. Но това, както стана дума, също не е новост