Руският външен министър Сергей Лавров в неделя призова Израел и Палестина да се въздържат от действия, които могат да провокират по-нататъшно влошаване на ситуацията в зоната на конфликт между двете страни. Това се казва в съобщение на Министерството на външните работи на Руската федерация, цитирано от ТАСС.

"Лавров призова израелските и палестинските партньори да проявят максимална отговорност и да се въздържат от всякакви действия, които могат да провокират по-нататъшно влошаване на ситуацията", съобщиха от МВнР.

Това стана ясно след телефонните разговори на Лавров с външните министри на Израел и Палестина Ели Коен и Рияд ал Малики, които се проведоха съответно на 28 и 29 януари.

Руската страна подчерта, че Москва е сериозно обезпокоена от нов кръг на насилие в зоната на палестинско-израелския конфликт, "изпълнен с възобновяване на пълномащабна въоръжена конфронтация, което може да доведе до нови жертви и разрушения", министерството казах.

Между страните се проведе откровен и заинтересован обмен на мнения относно перспективите за развитие на ситуацията в региона на Близкия изток с акцент върху проблемите на палестинско-израелското уреждане. Според руското външно министерство Лавров е подчертал спешната необходимост от възобновяване на усилията на "квартета" от международни посредници за рестартиране на преговорния процес между израелската и палестинската страна на общопризната международноправна основа.

Нетаняху обеща силен и бърз отговор на атаката в Йерусалим

Нетаняху обеща силен и бърз отговор на атаката в Йерусалим

"Хамас" пое отговорност и се оправда с атака на Западния бряг

Ръководителят на руското външно министерство също изрази съболезнования на колегите си във връзка със смъртта и раняването на цивилни в резултат на неотдавнашната ескалация на напрежението.

Освен това министрите обсъдиха актуални въпроси от двустранния дневен ред и потвърдиха готовността си за развитие на взаимноизгодното разностранно сътрудничество между страните, допълва руското дипломатическо ведомство.

Припомняме, че в събота премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обеща, че отговорът на Израел на атаката на палестински въоръжен мъж, която уби седем души в покрайнините на Йерусалим, ще бъде силен и бърз.

Израелска атака срещу Дженин на Западния бряг в четвъртък уби девет души, включително възрастна жена, докато в петък палестински въоръжен мъж уби най-малко седем души, включително 70-годишна жена, в еврейско селище в Източен Йерусалим.

Междувременно в събота палестински нападател в ранна тийнейджърска възраст откри огън в Източен Йерусалим, ранявайки двама души.

Нападението над Дженин накара палестинската власт, която има ограничени управленски правомощия на Западния бряг, да спре споразумението за сътрудничество в областта на сигурността с Израел.

Първоначално никой не пое отговорност за нападението в Йерусалим, но говорителят на ислямистката организация Хамас Хазем Касем заяви: "Тази операция е отговор на престъплението, извършено от окупаторите в Дженин, и естествен отговор на престъпните действия на окупацията."

Двама са тежко ранени при нова стрелба в Източен Йерусалим
Обновена

Двама са тежко ранени при нова стрелба в Източен Йерусалим

42 души са задържани за разпит във връзка с вчерашното нападение