На 17 юни ще се проведат парламентарни избори в Гърция, според източник от Демократична левица.

Днес се проведе среща на партийните лидери за избиране на служебен премиер и насрочване на дата за нови избори, тъй като не успяха да постигнат споразумение за съставяне на коалиционно правителство.

Ръководителите на партиите също са гласували кой да поеме премиерския пост до изборите, каза лидерът на „Независимите гърци" Панос Каменос след срещата, цитиран от Ройтерс.

Каменос обяви, че новият служебен премиер ще бъде председателят на Държавния съвет (единият от трите висши съдилища в страната) Панайотис Пикраменос.

Той трябва да състави правителство и да предложи изготвения списък за одобрение от президента. Служебният кабинет ще действа докато положи клетва новото правителство.

Лидерът на Комунистическата партия Алека Папарига заяви, че лидерите на партии са се съгласили служебното правителство да не може да се обвързва с международни решения, съобщи АП.

Според резултатите от парламентарните избори на 6 май „Нова Демокрация" е първа с 18.85% (108 места в парламента), радикалната лява коалиция Сириза е втора с 16.78% (52 места), трета е ПАСОК с 13.18% (41 места), четвърта е партия „Независими гърци" с 10.6% ( 33 места), пета е Комунистическата партия с 8.48% (26 места), шеста е неонациската партия „Златна зора" с 6.97% ( 21 места) и последни са Демократичната левица с 6.1% (19 места).