В аудиозаписи от фронтовите линии в Украйна руските войници говорят със закодирани армейски послания, като "товар 200" означават мъртви, "товар 300" означават ранени. Желанието за бягство е станало достатъчно често срещано, за да говорят и за "500-те" - хора, които отказват да се бият. Това разкри АП.

Тези позивни се налагат в руския жаргон по време на съветската агресия в Афганистан през 80-те години на миналия ХХ в.

Докато войната на Путин срещу Украйна навлиза във втората си зима, все по-голям брой руски войници искат да се махнат, както става ясно от секретните записи, получени от Асошиейтед прес. Руските войници, които се обаждат у дома от бойните полета на регионите Харков, Луганск и Донецк в Украйна дават ясна представа за бойния дух на руската армия.

Обажданията предлагат рядък поглед върху войната, така както тя изглежда през руските очи - гледна точка, която рядко си проправя път в западните медии, до голяма степен защото Русия е превърнала в престъпление да се говори честно за конфликта в Украйна. Те също така ясно показват как е напреднала войната, от професионалните войници, които първоначално задвижиха пълномащабната инвазия на Владимир Путин, до мъже от всички сфери на живота, принудени да служат в изтощителни условия.

"Тук няма, по дяволите, "да умреш като смелите", каза един войник на брат си от фронта в района на Харков в Украйна. "Просто умираш като дяволски земен червей."

Перспективата за нова вълна от мобилизация остава, въпреки че Москва се опитва да примами хората да подпишат договори с военните. Годишният есенен набор в Русия започна през октомври, привличайки около 130 000 нови млади мъже. Въпреки че Москва казва, че наборниците няма да бъдат изпращани в Украйна, след една година служба те автоматично стават резервисти - основни кандидати за мобилизация.

Роднините на мобилизираните отправиха апел към руския народ

Роднините на мобилизираните отправиха апел към руския народ

Те се обявяват срещу безкрайната мобилизация

АП провери самоличността на хората в обажданията, като разговаря с роднини и войници - някои от които все още са във война в Украйна - и проучи материали с отворен код, свързани с телефонните номера, използвани от войниците.

Разговорите, събрани през януари 2023 г. — някои от почти най-дългата и смъртоносна битка в Бахмут — бяха редактирани за дължина и яснота. Имената са пропуснати, за да се защитят войниците и техните роднини.

Гласовете в тези призиви са на хора, които не са или не са могли да избягат от мобилизация. Някои нямаха пари, образование и възможности. Други вярваха в патриотичния дълг. Единият работеше в месокомбинат.

Медведев пак плаши с ядрена война, сега е обиден, че Байдън сравнява Путин с Хамас

Медведев пак плаши с ядрена война, сега е обиден, че Байдън сравнява Путин с Хамас

Говори за сатанизъм и обещава руската църква в Украйна да се възроди "чрез кръвта и страданието на гражданската война"

Друг работеше в адвокатска кантора. Третият, който е работил като майстор на покриви и по-късно в компания за супермаркет, е имал редица дългове и е просрочил плащанията си за комунални услуги, показват записите.

Трудно е да се каже доколко тези призиви са представителни за настроенията в руските въоръжени сили, но тяхното отчаяние е съчетано с скок в съдебните дела срещу войници в Русия, които отказват да се бият.