Парламентът на Тайланд избра Петонгтарн Шинаватра за най-младия министър-председател в петък, предава "Ройтерс".

37-годишната дъщеря на противоречивия политически лидер Таксин Шинаватра преодоля гласуването в парламента с лекота и сега е изправена пред бойно кръщение само два дни след като съюзникът Срета Тависин беше освободен от поста премиер от съдебната система, централна за две десетилетия периодични сътресения в Тайланд.

Тя ще стане втората жена министър-председател на Тайланд и третата Шинаватра, която ще заеме най-високия пост след леля си Йинглук Шинаватра и бащата Таксин, най-влиятелният и поляризиращ политик в страната.

Петонгтарн бе избрана с 319 гласа, или почти две трети от парламента. Тя не присъстваше в парламента и наблюдаваше вота от централата на своята партия "Пеу Тай".

Първият й публичен коментар за победата беше публикуването в Instagram на снимка на нейния обяд - пилешки ориз - с надпис: "Първото хапване след изслушване на гласуването".

Петонгтарн никога не е служила в правителството и решението да бъде издигната на поста премиер е рисковано за нейната партия и баща й.

Тя незабавно ще се сблъска с предизвикателства на множество фронтове, като икономиката буксува, конкуренцията от опозиционната партия нараства и популярността на "Пеу Тай"  намалява, тъй като все още не е изпълнила водещата си програма за парични раздавания на стойност 500 милиарда бата (14,25 милиарда долара).

Тайландският премиер отстранен от Конституционния съд за етични нарушения

Тайландският премиер отстранен от Конституционния съд за етични нарушения

Той е четвъртият премиер на страната, отстранен по този начин