Новият френски премиер Жан-Марк Ейро състави кабинета си, ден след като президентът  Франсоа Оланд встъпи в длъжност, предадоха информационните агенции.

Според френски медии, преди да обяви състава на правителството, Еро го е осъждал в продължение на 4 часа с държавния глава.

Министър на външните работи е Лоран Фабиус, който по време на мандата на Франсоа Митеран, през периода 1984-1986 г., беше премиер на страната.

Министерството на икономиката и финансите се поема от шефа на предизборната кампания на Оланд - Пиер Московиси.

За министър на отбраната е посочен Жан-Ив ле Дриан, а за министър на вътрешните работи - Мануел Валс.

Преди формирането на кабинета новият държавен глава обяви, че в новото правителство половината от министерствата ще бъдат поверени на жени.

Действително, 17 от 34-те министерски поста се поемат от жени, но като изненада се сочи отсъствието от кабинета на една от най-опитните представителки на социалистите -  Мартин Обри, която сега е кмет на град Лил.

През 2008  г. Обри оглави социалистическата партия, а през периода 1997-2002 г. играеше ключова роля в кабинета на Лионел Жоспен - като министър на труда тя въведе във Франция 35-часова работна седмица.

Появиха се съобщения, че тя е отказала важен пост в новото правителство. Според някои информации, причина за нейния отказ е нежеланието й да поеме друг пост освен премиерския.

Жени поемат министерствата на правосъдието, културата, екологията, спорта.