Северна Корея и нейният лидер Ким Чен-ун изобщо не се притесняват от военното присъствие на САЩ в Южна Корея. Това твърди бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео в книгата си, публикувана във вторник, съобщи "Йонхап".

Те по-скоро смятат американските войски в Южна Корея за защита срещу китайското господство, според Помпео.

Помпео каза, че севернокорейският лидер е повдигнал въпроса за съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея по време на първата им среща в Пхенян.

"Намекнах, че той е бил малко лицемерен, за да се разтревожи за тях, като се има предвид как неговите самолети и ракети можеха за минути, или може би секунди, да опустошат град Сеул, Южна Корея, град с десет милиона души и само няколко десетки километра от демилитаризираната зона", пише той.

Помпео посети КНДР по време на срещата на върха между САЩ и Северна Корея, която доведе до три исторически срещи между тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер през 2018 г. и 2019 г. САЩ разполагат с около 28 500 войници, разположени в Южна Корея.

Помпео каза, че също е казал на Ким, че Китайската комунистическа партия (ККП) "последователно е казвала на Съединените щати, че американските сили, напускащи Южна Корея, ще направят председателя Ким щастлив".

"При това Ким се засмя и удряше по масата от чиста радост, възкликвайки, че китайците са лъжци, написа Помпео. Той (Ким) каза, че има нужда от американците в Южна Корея, за да го защити от ККП, и че ККП има нужда от американците, за да могат да се отнасят към полуострова като към Тибет и Синцзян", добави той.

Помпео също предложи на американските политици: "разширяването на ракетния и наземния капацитет на САЩ на Корейския полуостров изобщо няма да притесни севернокорейците".

Бившият държавен секретар каза, че Ким е поел три ангажимента по време на краткото си посещение в Пхенян.

"Той се ангажира напълно да се отърве от ядрените си оръжия, като каза, че те са огромно икономическо бреме и превръщат нацията му в парий в очите на света", каза Помпео.

"Освен това той се ангажира да наложи мораториум върху своите ядрени и ракетни програми за развитие. Той също така се ангажира да се срещне с президента Тръмп", добави той.

Ким и Тръмп проведоха първата по рода си среща на върха САЩ-Северна Корея в Сингапур през юни 2018 г., два месеца след като Пхенян обяви самоналожен мораториум върху ядрени опити и тестове на балистични ракети с голям обсег.

Втората среща на върха между Тръмп и Ким, проведена във Виетнам през февруари 2019 г., завърши без сделка. Двамата се срещнаха отново за кратко в демиитаризираната зона по време на пътуването на Тръмп до Сеул през юни 2019 г., но срещата отново приключи без никакъв напредък.

Северна Корея прекрати самоналожения си мораториум върху тестване на оръжия миналата година, изстрелвайки 69 балистични ракети, включително осем междуконтинентални балистични ракети, заменяйки предишния си рекорд от 25 балистични ракети, изстреляни за една година.