Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на новия временен президент на Иран Мохамад Мохбер в понеделник, за да изрази съболезнованията си за смъртта на Ибрахим Раиси, описвайки го като "надежден партньор, който е дал безценен личен принос" в двустранните отношения, предава "Ройтерс".

"Двете страни подчертаха взаимното си желание за по-нататъшно последователно укрепване на всеобхватното руско-иранско взаимодействие в полза на народите на двете страни", каза Кремъл в своя прочит на разговора Путин-Мокбер.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу каза, че Москва може да помогне на Иран в разследването на катастрофата.

През януари руското външно министерство заяви, че нов междудържавен договор, отразяващ "безпрецедентния възход" в отношенията между Русия и Иран, е във финалната фаза на съгласуване и се очаква Путин и Раиси да го подпишат скоро.

Путин проведе петчасови разговори с Раиси в Кремъл през декември и е разговарял с него по телефона през март и април, според уебсайта на Кремъл.

Подобно на Северна Корея, чийто лидер Ким Чен Ун се срещна с Путин в Далечния изток на Русия миналия септември, Иран е заклет враг на Съединените щати и може да предостави на Москва военна техника за войната й в Украйна, където Русия широко използва ирански дронове.

Руският заместник външен министър каза в понеделник, че Москва очаква всички споразумения с Иран да бъдат изпълнени.

Кремъл каза, че Путин е разговарял с иранския посланик в Москва късно вечерта в неделя след новината за катастрофата с хеликоптер.

Путин също изпрати своите съболезнования на върховния лидер аятолах Али Хаменей.

"Сейед Ибрахим Раиси беше изключителен политик, чийто цял живот беше посветен на служба на Родината", каза Путин в телеграмата си.

"Като истински приятел на Русия, той даде безценен личен принос за развитието на добросъседските отношения между нашите страни и положи големи усилия, за да ги доведе до нивото на стратегическо партньорство.

Реакции на световни и регионални лидери на смъртта на иранския президент

Реакции на световни и регионални лидери на смъртта на иранския президент

Представяме някои от изявленията