Централната банка на Русия днес за четвърти път тази година понижи основната си лихва, от която зависи кредитирането в страната. Ключовата ставка бе намалена с 1 процентен пункт от 12,5 до 11,5 на сто, са казва в прессъобщението на регулатора, цитирано от ТАСС, информира Money.bg.

От началото на тази година основната лихва бе намалена от нивото 17 на сто с 5,5 процентни пункта и почти се върна до равнището си от миналата есен.

Сред основните мотиви за намалението банката изтъква запазващите се рискове за охлаждане на икономиката при отслабване на инфлационния натиск. Както се казва в съобщението, инфлацията достигна своя пик през март, след което се намали през април до 16,4% и до 15,8% през май.

По оценка на руската Централна банка към 8 юни годишният ръст на потребителските цени е 15,6%. Инфлацията през 2015 година ще бъде в диапазона 12-14%, прогнозират от банката.

Отбелязва се още, че банката е готова да продължи намаляването на ключовата лихвена ставка при отслабване на инфлационните рискове.