Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че въздушните удари в Сирия трябва да са насочени към „Ислямска държава", но също и към други групировки, смятани за терористични, съобщава „Франс прес".

Фабиюс уточни, че изказването на френския президент Франсоа Оланд от петък, че руските въздушни удари трябва да бъдат насочени към "Ислямска държава", не изключвало други терористични групировки като „Фронтът ал Нусра".

„Разбира се, това е сбита формулировка, става дума за "Ислямска държава" и групировки, смятани за терористи", посочи Фабиюс в радиоинтервю, реферирайки към изказването на Оланд.

Москва, която осъществи повече от 70 въздушни удара в Сирия от миналата сряда, е подложена на сериозни критики, че удря по равно подкрепяните от Запада опозиционни групировки и "Ислямска държава" в опита й да подкрепи президента Башар ал Асад.

Американският президент Барак Обама нарече интервенцията на Русия „рецепта за катастрофа", докато британският премиер Дейвид Камерън призова руският президент Владимир Путин да „промени посоката" в Сирия и да признае, че Асад трябва да бъде сменен.

Фабиюс предупреди за опасността, че сирийският конфликт може да се превърне в по-широка религиозна война.

„Когато виждате конфликт, който първоначално беше гражданска война, трансформирайки се в регионална война с участието на муждународни сили, Русия, Иран, САЩ, рисковете са сериозни", коментира още Фабиюс.

„Най-ужасяващият риск е този конфликт да стане религиозен: ако имате шиитско население от едната страна със своите съюзници, а сунитско население от другата страна с техните съюзници, това е ад, който може да бъде изключително опасен", допълни френският външен министър.