Шефът на културно-информационния център на българите в сръбския град Босилеград Иван Николов е бил призован пред сръбския съд, защото е издигнал българско знаме на 3 март тази година, съобщиха от ВМРО.

Нарушението, за което му се търси отговорност, е по Закона за употреба на герба, знамето и химна на СФРЮ и за употреба на името и делото на председателя на Републиката Йосип Броз Тито.

По същия „закон" е призован и друг представител на българското малцинство в Сърбия - председателят на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов.

От културно-информационния център в Босилеград се обръщат с молба за помощ към България за преустановяване на натиска от страна на сръбските власти.

В писмото си Иван Николов  пише, че е обезпокояващо, че всичко това се случва по време на "никога по-добрите отношения между Сърбия и България" и въпреки безрезервната подкрепа на България за сръбското еврочленство.

"На 3 март т.г. по повод Деня на Освобождението, освен другите мероприятия, ние за десети пореден път изтъкнахме българското знаме на балкона на сградата на КИЦ-а.

Полицейското управление в Босилеград на 5 ноември (събота) т.г., в качеството ми на физическо и юридическо лице ми връчи призовка да се явя пред Съда за нарушения във Враня, за да отговарям за нарушение по "Закона за употреба на герба, знамето и химна на СФРЮ и за употреба на името и делото на председателя на Републиката Йосип Броз Тито", обяснява шефът на центъра.

Според него става дума за акт на сплашване и натиск.

В писмото си Иван Николов заявява, че е недопустимо отношенията между двете съседни държави да се изграждат върху погазването на правата на човека и правата на малцинствата, които са основополагащи европейски ценности.

Още по-абсурдно и обезпокояващо е, че полицията в Босилеград се позовава и прилага на практика един несъществуващ закон от несъществуващата вече държава СФРЮ, се казва още в писмото.

По думите на шефа на културно-информационния център в Босилеград натискът от страна на сръбските власти се е засилил през последната година и ако той не прeстане условията за живот и работа ще станат напълно непоносими, което може да принуди центърът да прекъсне дейността си.