Германският канцлер Олаф Шолц каза в понеделник, че отбранителните компании могат да разчитат на неговото правителство да увеличи военните разходи и че то ще изпълни ангажимента си да изразходва 2% от БВП за отбрана на НАТО.

Шолц говори, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп предизвика възмущение сред съюзниците на САЩ, като намекна, че Съединените щати може да не защитят членовете на НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана срещу потенциална руска инвазия.

Докато беше на поста, Тръмп публично критикува страни, които не са изпълнили целта на НАТО да харчат 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана.

Тръмп обядва само с 9-те държави от НАТО с поне 2% от БВП за отбрана

Тръмп обядва само с 9-те държави от НАТО с поне 2% от БВП за отбрана

САЩ, Великобритания, България, Естония, Гърция, Латвия, Полша, Литва и Румъния

Шолц каза, че германската и европейската отбранителна индустрия трябва да преминат към масово производство на оръжия, тъй като войната в Украйна разкри как европейските производители се борят да отговорят на търсенето на боеприпаси.

Шолц беше на посещение в бъдещата разделоръжейна фабрика в Централна Германия на Rheinmetall..

"Не само Съединените щати, но и всички европейски страни трябва да направят още повече, за да подкрепят Украйна. Поетите досега обещания не са достатъчни. Силата на Германия сама по себе си не е достатъчна."

Шолц каза, че военните и отбранителната индустрия на Германия вече могат да разчитат на ангажимента на Берлин да изпълни целта от 2% на НАТО.

"Това е спешно необходимо. Защото колкото и сурова да е тази реалност: ние не живеем във времена на мир", каза Шолц.

Той добави, че европейските държави трябва да обединят своите оръжейни поръчки заедно, за да помогнат на индустрията да изпълни по-дългосрочните ангажименти.

"Изграждането на нашата нова фабрика е пряк резултат от променящите се времена", каза изпълнителният директор на Rheinmetall Армин Папергер.

Заводът, който се очаква да започне производство през следващата година, ще допринесе за производството на около 200 000 артилерийски снаряда всяка година.

Rheinmetall заяви, че планира да инвестира 300 милиона евро и да създаде около 500 нови работни места.

Кая Калас: Думите на Тръмп трябва да събудят съюзниците

Кая Калас: Думите на Тръмп трябва да събудят съюзниците

Които не са инвестирали достатъчно в отбраната