Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране на определени разпоредби от Европейската конвенция за правата на човека поради обявеното военно положение в страната, пише BBC.

Известието е подадено на 4 април, според публикуваните документина уебсайта на Съвета на Европа.

В документите се казва, че по време на периода на военно положение, което беше въведено веднага след началото на пълномащабната руска инвазия, правата и свободите, предвидени от Конституцията, могат да бъдат временно ограничени в Украйна.

Разпоредби които могат да бъдат обект на ограничения, гарантират по-специално: неприкосновеността на дома, неприкосновеността на кореспонденцията, ненамесата в личния живот, свободата на движение и избор на място на пребиваване, правото на свободно напускане на територията на Украйна, правото на свобода на мисълта, изразяване на възгледи и убеждения, право на свободно разпространение на информация, участие в избори, провеждане на митинги и стачки и др.

Член 15 от Европейската конвенция за правата на човека дерогира определени правила в случай на военно или извънредно положение - при определени условия.

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Киев затяга значително правилата за издаване на паспорти в чужбина