Унгарските опозиционни партии внесоха в понеделник предложение за свикване на извънредна сесия на парламента на 5 февруари за ратифициране на молбата на Швеция за присъединяване към НАТО.

Унгария е единствената страна в 31-членния атлантически съюз, която все още е ратифицирала молбата на Швеция.

Турският парламент одобри присъединяването на Швеция към НАТО минлата седмица, като по този начин Стокхолм се приближи до 32-рия член на Алианса.

"Нашето предложение беше изпратено до председателя. Сега въпросът е дали 135 мъже ще бъдат достатъчно смели да се появят", каза Зита Гурмай, депутат от опозицията, пред Ройтерс.

Гурмай имаше предвид дали членовете на парламента от управляващата партия Фидес и техните християндемократически съюзници ще гласуват за предложението, което би повишило шансовете му за успех.

Унгарският премиер Виктор Орбан, каза миналата седмица, че ще призове депутатите да одобрят присъединяването на Швеция при първа възможна възможност.

Но председателят на парламента Ласло Ковер каза, че няма спешност за някакво извънредно действие за ратифициране на присъединяването на Швеция към НАТО и предположи, че опитите на опозицията за допълнителна сесия вероятно ще се провалят.

Парламентът на Унгария в момента не заседава, но шефът на НАТО Йенс Столтенберг каза миналия петък, че очаква парламентът да ратифицира присъединяването на Швеция в края на февруари, след като се събере отново.

Премиерите на Швеция и Унгария ще се срещнат в четвъртък на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел.

Унгария готова да пусне помощта за Украйна

Унгария готова да пусне помощта за Украйна

Главният политически помощник на Орбан сигнализира готовноста си в понеделник