Украинският президент Володимир Зеленски посети съседна Полша в сряда и благодари на страната за нейната "историческа" помощ, като каза, че тя трябва да стане ключов партньор в огромните усилия за възстановяване, необходими след края на руската инвазия, предава Ройтерс.

На пресконференцията той коментира и обстановката около Бахмут, като заяви, че ситуацията в украинския град Бахмут е наистина трудна и че "съответните решения" ще бъдат взети, ако войските на Киев рискуват да бъдат обкръжени от руските сили.

"За мен най-важното е да не загубим нашите войници и разбира се, ако има момент на още по-горещи събития и опасност да загубим личния си състав поради обкръжаване - разбира се, че съответните правилни решения ще бъдат взети от генералите там, " каза той.

Генералният щаб на Украйна: Продължаваме да отбраняваме Бахмут

Генералният щаб на Украйна: Продължаваме да отбраняваме Бахмут

Ситуацията на фронта

Варшава се позиционира като един от най-верните съюзници на Киев, играейки водеща роля в убеждаването на понякога неохотните съюзници да й предоставят тежко въоръжение. В сряда президентът Анджей Дуда каза, че Полша ще достави на Украйна общо 14 изтребителя МиГ-29.

Дуда награди украинския си колега и с Ордена на Белия орел, най-високото отличие на Полша.

"Вие застанахте рамо до рамо с нас и ние сме благодарни за това", каза Зеленски, след като получи наградата. "Вярвам, че това са исторически отношения, исторически резултат и историческа сила между нашите страни."

Дуда каза, че е уверен, че Украйна ще излезе победител от конфликта.

"Нямаме съмнение, че Вашето поведение, съчетано с героизма на украинските войници, спасиха Украйна", каза той. "Нямаме съмнение, че Вашето поведение спасява Европа от потопа на руския империализъм".

Великобритания и Полша строят временни селища в Украйна

Великобритания и Полша строят временни селища в Украйна

В тях ще се осигурява подслон за хора, принудени да напуснат домовете си

Зеленски, който трябва да присъства на икономически форум по-късно в сряда, покани полските фирми да дойдат в Украйна преди края на войната, за да си осигурят по-добра позиция на украинските пазари, както и в усилията за възстановяване на страната.

Посещението в Полша, която прие повече от един милион украински бежанци през последните 13 месеца на война, идва в момент, когато Украйна планира да проведе контранастъпление през следващите седмици или месеци, за да си върне земите на изток и юг от Русия.

Генералният щаб на Украйна: Продължаваме да отбраняваме Бахмут

Генералният щаб на Украйна: Продължаваме да отбраняваме Бахмут

Ситуацията на фронта

Дуда заяви, че Полша работи за получаване на допълнителни гаранции за сигурност за Украйна на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в литовската столица Вилнюс през юли.

В допълнение към изтребителите МиГ-29, украинските власти също настояваха за изтребители F-16, за да се увеличи способността на Киев да удря руски ракетни единици с произведени в САЩ ракети, но външнополитическият съветник на Дуда Марчин Пржидач каза, че Полша няма да реши скоро дали да изпраща такива самолети.

Полската общественост в голяма степен подкрепя украинците във войната им с Русия. Проучване на Ipsos казва, че 82% от поляците смятат, че страните от НАТО и Европейския съюз трябва да подкрепят Украйна, докато не спечели.

Независимо от това посещението на Зеленски се провежда на фона на нарастващия гняв в селските райони на Полша заради въздействието на вноса на украинско зърно, което намали цените в няколко държави в източното крило на ЕС - нещо, което полският премиер каза, че ще бъде предмет на обсъждане.

Може да се наложи митата върху вноса на украински селскостопански продукти да бъдат въведени отново, ако напливът от продукти, който натиска цените на пазарите на Европейския съюз, не може да бъде спрян с други средства, заявиха премиерите на пет източноевропейски страни в писмо, публикувано в петък до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен .

Министърът на земеделието на Полша Хенрик Ковалчек подаде оставка в сряда в резултат на кризата.

Полша е една от страните застъпващи се най-активно за увеличаване на военната помощ за Украйна и изпрати танкове "Леопард" и самолети МиГ-29 на Киев. Също така обаче Варшава е недоволна от пристигналото на нейна територия украинско жито и заедно с Румъния настоява за намеса на Европейската комисия и защита на нейните фермери. 

Полша увеличава производството на боеприпаси за Украйна

Полша увеличава производството на боеприпаси за Украйна

Ще се създадат няколко хиляди нови работни места