„Българска социалдемокрация - Евролевица" няма да се явява самостоятелно на президентските избори. 11-ят конгрес на партията обаче ще умува кой от претендентите за поста държавен глава да подкрепи.

Ръководството предлага да се даде подкрепа за кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев.Няколко организации в страната обаче предлагат да бъдат подкрепени Ивайло Калфин или Меглена Кунева.

Според лидерите на партията Плевнелиев е единственият влиятелен кандидат, който в най-голяма степен се приближава до профила на необходимия президент на България.

Хората на Александър Томов подкрепят тенденциите, които Плевнелиев олицетворява в момента, а именно липса на корупция, рационално държавно управление и защита на българските интереси, и партньорски отношения с ЕС и света.

Подкрепата за Плевнелиев не е безпрекословна посочи пред делегацията на конгреса, лидерът Александър Томов.

Социалдемократите имат редица очаквания към Плевнелиев: да инициира и организира процес за формулиране чрез широко гражданско обсъждане на националните приоритети на България, да инициира и лично да се ангажира с процеса на реформа на съдебната система, както и да подкрепи чрез личния си авторитет процесите на промяна в образованието и здравеопазването.

Томов подчерта, че не е задължително партията да подкрепи предложението на ръководството.

Около 200 общински съветници в страната трябва да имаме, заръча още Томов. Целта е да стъпим в местната власт, посочи той.

В България няма модерна лява политика, посочи още той и изтъкна, че българските социалдемократи могат единствено да утвърждават социалдемократическите ценности в страната.

Партията все още не е решила, къде ще има свои кандидати и къде ще подкрепи други кандидати за кметове. Категорично обаче няма да участва в реалиите с преобладаващо малцинствено население.

Засега ясно е, че Томов застава зад кандидата за кмет на Бургас на ГЕРБ Димитър Николов, а във Варна партията на Томов ще се представлява от Веселин Марешки, а до 19 септември трябва да стане ясно как партията ще участва в София.

Томов предупреди съпартииците си, че още от сега трябва да се готвят за парламентарните избори през 2013 г, като целта е българските социалдемократи да бъдат самостоятелна представена група в Народното събрание.

Нямаме основание да смятаме ,че ще има предсрочни избори, изтъкна Томов. Той обаче заръча на съпартиицте си да са готови и за слуховете, циркулиращи в политическото пространство, че при силна победа на Плевнениев на президентските избори, през пролетта на 2012 премиерът Борисов ще инициира предсрочен вот.

Следващата седмица Александър Томов ще обяви взетите днес решения от конгреса.