В страната тече опит за пълзящ преврат. Мнението е на депутата от ГЕРБ Спас Гърневски, изказано в студиото на Нова телевизия.

По думите му води се война срещу управлението още от първия ден на това правителство, обясни Гърневски и посочи, че това става посредством фалшиви новини, интриги и опити за разделение в обществото.

Апартамент гейт не се лекува с оставки, отсече Румен Радев

Апартамент гейт не се лекува с оставки, отсече Румен Радев

Това е само айсберг на истинската корупция, убеден е той

"Това е опит да бъде спрян европейския път на България. Планът Решетников се изпълнява", бе категоричен Гърневски.

По думите му от 30 години в България "не сме имали такава борба с корупцията", каквато се води от момента на създаването на новата агенция и в сила е настоящият закон за противодействие. В момента това, което се случва, е че като бумеранг този закон се връща към партията (ГЕРБ, бел.ред.)

Спас Гърневски изтъкна и това, че след като е от толкова време в политиката за първи път от 30 години вижда един висок стандарт, който е наложен от премиера Борисов - и при най-малката сянка на съмнение се подават оставки. Това е високата летва, вдигната в ГЕРБ, отсече Гърневски.

Насреща обаче Гърневски не вижда това, тъй като при повдигнати обвинения депутатът от БСП Манол Генов е още в парламента и партията, а Елена Йончева е и водач на листата на социалистите за Европарламента.

Според Спас Гърневски трябва да има оставки на всички нива, включително и в съдебната система.

Гърневски спомена имената на председателя на ВКС Лозан Панов, лидера на БСП Корнелия Нинова, журналиста и депутат Елена Йончева.

ГЕРБ пита Нинова дали е предлагала 30 млн.лв. на Михаил Миков

ГЕРБ пита Нинова дали е предлагала 30 млн.лв. на Михаил Миков

Ако Нинова била от ГЕРБ не просто е щяла да подаде оставка десет пъти, а да бъде изритана

На директен въпрос обаче дали според високите стандарти на партията ГЕРБ в този случай оставка трябва да подаде и шефа на Антикорупционната агенция Пламен Георгиев, Спас Гърневски не спомена неговото име, а заяви, че проверката трябва да приключи, тъй като всеки е невинен до доказване на противното - при политиците трябва обаче да има оставка.

При повторен въпрос дали това правила се отнася и за шефа на ВКС и шефа на Антикорупцията в оставка, Спас Гърневски посочи, че това се отнася и за магистрати, но отново не посочи името на Пламен Георгиев или поста му.

Скандалът с имотните сделки, станал по-известен като "Апартамент гейт", се разрази в края на март тази година. Тогава стана ясно, че председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е направил заменка на два апартамента за ново жилище, доплащайки 100 000 лева от кредит и спестявания. По-късно обаче се разбра, че двата апартамента са останали собственост на фирма "Артекс" само няколко часа. Веднага след това те са били продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

Няколко дни след това Антикорупционният фонд започна проверки и на други лица от властта - правосъдния министър Цецка Цачева, депутата Вежди Рашидов, заместник-министъра на спорта Ваня Колева и заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов. Оказа се, че всички те са закупили имоти от фирма "Артекс" под пазарната им цена.

Заради скандала се стигна и до три оставки, като последната от тях беше тази на енергийния зам.-министър Красимир Премянов. От своя страна Цветанов се видя принуден да напусне Народното събрание, а депутатът Даниела Дариткова пое лидерския пост в парламентарната група на ГЕРБ. Днес пъкСтанислав Стоянов положи клетва в Народното събрание, заемайки депутатското място на бившия партиен председател.

Покрай скандала с министерските апартаменти се появиха и съмнения, че съзнателно са въведени промени в Закона за устройство на територията, за да може "Артекс" да започне строеж на небостъргач в кв. "Лозенец". По тази причина премиерът Бойко Борисов изрази готовност да въведе контразакон.

От своя страна от фирмата заявиха, че всички сделки са напълно законни и заплашиха да съдят всички, които ги клеветят. Последва проверка по случая от страна на ДНСК, при която шефът на дирекцията Иван Несторов заяви, че небостъргачът "Златен век" е законен, защото има законно издадени строителни книжа. Той посочи, че през август 2018 г. главният архитект на София Здравков Здравков е удължил срока на разрешението му.

По думи на главния Здравков обаче сградата е изгубила право на строеж с всичките удължавания.

На 9 април 2019 г. депутатът и бивш министър на икономиката Делян Добрев отново подаде заявление за оставка от 44-то народно събрание. Часове по-рано от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха за оставката на кмета на Созопол Панайот Рейзи. Два часа по-късно той отрече да е подавал оставката си като кмет, а потвърди само за оставка от партията ГЕРБ.

Малко след това, същия ден - 9 април, дойде съобщението за оставката на Томи Николов, заместник областен управител на област София. Тя също е била подадена след разговор с премиера Бойко Борисов.