В Министерски съвет се организира процес по заснемане и проектиране на щетите по Южното Черноморие, както и почистване на 250 речни корита, които са в лошо състояние. В следващия бюджет на държавата ще бъде създаден специален фонд, който да е многогодишен, да работи ритмично и да има превенция, която не се прави след бедствията, а да няма бедствия.

Това обяви финансовият министър Асен Василев на изявление в Народното събрание след заседанието на Ведомствената комисия за бедствия и аварии към МВР във връзка с потопа на Южното Черноморие. Не бе предоставена думата на медиите за допълнителни журналистически въпроси.

Василев обясни, че в Бюджет 2023, който бе приет в края юли месец са увеличени средствата във Фонда за бедствия и аварии. По предварителни оценки има 12 моста, които трябва да бъдат поправени за около 20-30 млн. лв., като ресурсът във фонда е над 60 млн. лв. "Средства има, така че когато са ясни щетите, ще се събере Ведомствената комисия в МВР, ще приеме оценките и средствата се отпускат в авариен режим и на момента", увери Василев.

По думите му средства има и за наводненията в село Кости. По предварителната информация, която областните управители имат и са я предоставили на изпълнителната власт, е за 250 участъка, които са в лошо състояние и имат нужда от допълнително почистване.

Зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев уточни, че тече усилен и добре организиран процес по установяване на точните размери на щетите, причинени от природното бедствия. Ведомствената комисия към МВР е в готовност и работи, така че да разгледа всички данни, с конкретни размери за щети и при първа възможност, когато е налице конкретика - не повече от 10 дни, комисията отново да се събере, да разгледа всички постъпили конкретни предложeния, да вземе решения и процесите по възстановяване да се ускорят максимално бързо. Щетите от бедствието трябва да бъдат поправени и държавата е направила необходимото да осигури ресурса, с който организирано и методично да подпомогне процеса, подчерта Темелакиев.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев добави в заключение, че държавата ще възстанови щетите от бедствието, но за съжаление нямало как да върне хората, загинали в потопа. "Съболезнования към близките на загиналите", завърши той, с което приключи изявлението и не бе дадена думата за журналистически въпроси.

От министерството на отбраната съобщиха, че военнослужещи от инженерните формирования в Българската армия ще извършват оглед и оценка на щетите на три мостови съоръжения в районите, пострадали от големите наводнения на 5 септември.

Също така се правят и разчети за построяване на мост, свързващ централната част на Царево с квартал "Василико". След приключване на огледите и анализите с кмета на община Царево и представители на Агенция "Пътна инфраструктура" ще се вземе решение за предприемане на съответните действия.

Ведомствената комисия за бедствия и аварии се събира в НС да бистри помощта за Царево

Ведомствената комисия за бедствия и аварии се събира в НС да бистри помощта за Царево

Недопустимо е да се говори за липса организация в серия от природни бедствия

По-късно регионалният министър Андрей Цоков обяви във фейсбук профила си и предприетите действия на ведомството за отстраняване на щетите по пътната инфраструктура и ВиК мрежата.

  • Започнала е подготовката на изграждането на временното метално мостово съоръжение при Царево. По понтонния мост ще се пренасочи трафикът от разрушения мост на пътя Царево - Варвара. 41-тонен багер и 100-тонен кран спомогат за демонтажа на компрометирания мост. След монтажа на понтонния мост, по него ще могат да преминават МПС до 12 т.
  • До изграждането на временното съоръжение трафикът е насочен по обходен маршрут. За моторни превозни средства до 12 т от Царево в посока Ахтопол маршрутът е по третокласния път III-9901 Китен - Царево, подминава се входът за Царево и на следващата отбивка се завива наляво покрай електроразпределителната станция и пожарната. Преминава се през квартал "Мандрата" до ул. "Нестинарка", през квартал "Василико", къмпинг "Нестинарка" до кръстовището за село Бродилово и от третокласния път III-9901 до Ахтопол и обратно.
  • Движението по пътя Царево - Малко Търново след с. Изгрев е ограничено в една лента по съоръжението за МПС до 3,5 т. То също е компрометирано от обилните валежи. В момента се правят огледи и се описват щетите по него.
  • По съоръжението над р. Караагач между Китен и Царево е въведена временна организация на движение в една лента за МПС до 12 т, поради необходимостта от стабилизиране на преходна плоча преди моста.
  • Агенция "Пътна инфраструктура" е предприела спешни мерки за почистване на пътищата в района на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета от падналите проливни валежи в района.
  • Всички екипи на ВиК - Бургас са на терен и работят, като е мобилизирана и цялата налична техника, включително е изпратена такава от ВиК - Стара Загора и ВиК - Пловдив /багери и камиони/.
  • Багерите са насочени към с. Кости, където има нужда от разчистване на земна маса.
  • Към настоящия момент водоподаването е възстановено почти навсякъде. В Караагач, Лозенец, в Бродилово и Резово все още се работи по подмяна на помпи, но е осигурена вода. До няколко часа се очаква водата в Резово да бъде пусната.
  • Пробите от водата от язовир Ясна поляна са вече в норма, но ще се продължи с мониторинга.
  • ДНСК проверя строителните книжа и фактическото изпълнение на оголените след бедствието канализационни тръби по плажната ивица на Южното Черноморие.
  • Специализирана техника "амфибия" от ГДПБЗН подпомага АПИ за огледа на срутения мост.