ГЕРБ за малко да успее хитро да прокара скандалната поправка за ВЕИ, която изкара на протести ангажираните в бранша.

Това стана чрез "Законопроект за изменение и допълнение на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба", приет на второ четене.

Текстът е предложен от Лили Боянова от ГЕРБ в преходните и заключителните разпоредби на закона.

Веднага след гласуването на поправката обаче, по-голяма част от депутатите напуснаха пленарната зала, а в същия момент БСП депутатът Любен Корнезов поиска прегласуване.

При повторното гласуване - поради липса на кворум, поправката не успя да мине.

Честта на НС, въпреки Червенкодев и Червенкондевци, е спасена
Л. Корнезов

Иначе подготвените от ГЕРБ текстове включват това, че цените за достъп до елпреносната и елразпределителните мрежи, включително и тези, които заплащат производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници, ползващи преференциални цени, се определят ежегодно от комисията в срок до 30 юни на съответната година.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев не пожела да коментира поправката за ВЕИ.

Коментар дойде от Диян Червенкондев, член на икономическата комисия в НС. Ние считаме, че това са абсолютно принципни текстове, които трябва да защитят всички потребители да плащат справедливата цена, която е определена и всички, които вкарват смут в системата и съответно непредвидени допълнителни разходи трябва да си плащат, смята депутатът от ГЕРБ.

Смятаме тези текстове за правилни, допълни още той. Аналогични текстове ще бъдат вкарани, по думите му, в другите закони.

На въпрос защо тогава текстовете не се вкарат в Закона за енергетиката или в Закона за ВЕИ, а в Закона за оръжията, Червенкондев обясни: „Това е юридическа практика, в преходни и заключителни разпоредби могат да се променят с предложения на депутати между първо и второ четене и други закони".

Според него такава била практиката и досега. Диян Червенкоднев обянси, че прокарването на поправката за ВЕИ можела да се прокара с различни закони - това били различни възможности.

Социалистът Любен Корнезов бе смутен от обяснението на колегата си от ГЕРБ Червенкондев. Юридическо невежество, с тези думи червеният депутат определи коментара на Червенкоднев.

Добре че все пак отпадна този текст, изтъкна социалистът. Верен на себе си да търси противконституционност в законодателните инициативи на ГЕРБ и в този случай той намери противоречие с основния закон на страната - поправката е гледана само на 1 четене.

Честта на НС, въпреки Червенкодев и Червенкондевци, е спасена, категоричен бе Корнезов. Според него такова прокарване на промени в един закон чрез друг коренно различен е недопустимо.

Попитан как ще коментира, че председателят на икономическата комисия в НС Мартин Димитров е проспал случая, Корнезов каза „Всички трябва да си отваряме очите".

Определените в момента от ДКЕВР временни цени за достъп за ВЕИ запазват действието си до определянето на окончателните цени, като в срок до 6 месеца, считано от датата на влизането на този закон в сила, комисията довършва започнатите административни производства и определя окончателни цени.

Приходите от цените за достъп могат да се използват и за компенсиране на разходи, произтичащи от задължение за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени по Закона за енергията от възобновяеми източници, на обществения доставчик и крайните снабдители по методика, одобрена от комисията.

В момента от ВЕИ сектора протестират срещу новите такси, наложени им от ДКЕВР, а вече и от приетия закон. Браншът е притеснен, тъй като с тях разходите стават много високи и застрашават погасяването на теглените кредити за съоръженията.

Вносителката на скандалната поправка Лили Боянова обясни по-късно, че имало резон тази поправка да мине през Народното събрание. Попитана защо точно през Закона за оръжията, тя отговори:
„Не мисля, че сега трябва да го обсъждам" и се оправда, че поправката в крайна сметка не е минала. Редно е да се направят тези промени, категорична е Боянова.

На въпрос защо поправката не се внася през закона за ВЕИ, тя отговори: „Това най-вероятно ще стане".

Лили Боянова не можа да отговори на въпроса какво е общото между ВЕИ и оръжията. „Не съм само аз вносител, това предложение бе обсъдено. Това предложение беше съгласувано и с ДКЕВР, и с икономическото министерство, това не е само моя инициатива".

Запитана чия е още инициативата, тя отговори: „След като съм го обсъдила с други институции отговорно, така че не желая повече да коментирам това". Поправките, по думите й, били обсъдени „с всички заинтересовани страни".

„ДКЕВР вкара едни временни цени за достъп на производителите на енергия от ВЕИ. Край тези временни цени се вдигна огромен шум, тъй като това е измама на инвеститора - каниш някой и му обещаваш преференциална цена, а след това му взимаш 30% от тази цена, с което го мамиш".

Това коментира и бившият енергиен министър Петър Димитров. Според него управляващите са се опитали да прокарат поправката тихомълком чрез друг закон, защото, ако това се направи в отделен законопроект за промяна на Закона за ВЕИ или Закона за енергетиката, трябва да има публично обсъждане. „А те го вкарват в един друг закон, който няма никакво отношение към тази тематика, за да няма публично обсъждане и да измамят тези, които са засегнати", предположи Петър Димитров.

„Най-интересното е, че текстовете от закона не минаха. Очевидно лобито на тези енергийни източници в самата ГЕРБ не участва в гласуването, с което направи невъзможно приемането на закона. Това е скандалното", изтъкна той.

„Тук прозират лобистки интереси, които за пръв път пренебрегват волята на лидера на ГЕРБ. Това е безпрецедентен казус, който оправдава интереса на медиите по този въпрос", посочи още социалистът.

Освен това според него няма законово основание да продължи действието на временното решение на ДКЕВР за цените за достъп. „Най-вероятно съдът ще отмени това решение. Страхът е от съда и затова парламентът се ползва като гумен печат, за да можем през задната врата да вкараме онова, което е било необходимо за узаконяването на тези цени", заяви още Петър Димитров.