Северна Корея осъди в неделя съвместните военни учения на Южна Корея, Япония и Съединените щати, като ги нарече "азиатска версия на НАТО" и предупреди за "фатални последици", съобщава АФП.

Това идва ден след като съюзниците приключиха тридневните учения, наречени "Freedom Edge", за балистични ракети и противовъздушна отбрана, борба с подводници и отбранително киберобучение.

Лидерите на САЩ, Южна Корея и Япония се споразумяха на тристранна среща на върха миналата година да провеждат ежегодни учения в знак на единство пред ядрените заплахи на Северна Корея и нарастващото регионално влияние на Китай.

Американски самолетоносач пристигна в Южна Корея за военни учения

Американски самолетоносач пристигна в Южна Корея за военни учения

Ученията са в отговор на китайските дейстрвия в Южнокитайско море

"Категорично осъждаме провокативната военна демонстрация на мускули срещу КНДР", се казва в изявленир на външното министерство на Пхенян, разпространено от държавната новинарска агенция KCNA.

Последните съвместни учения включваха ядрения самолетоносач на Вашингтон USS Theodore Roosevelt, разрушителя с управляеми ракети JS Atago на Токио и изтребителя KF-16 на Сеул.

Припомняме, че Пхенян винаги е заклеймявал подобни комбинирани учения като репетиции за нахлуване.

Междувременно между двете Кореи през последните седмици нараства напрежението заради балоните с боклук, които Пхенян изпраща - в отговор на подобни писма, изпратени на север от Юга, носещи материали, които се считат за пропаганда.

Южна Корея също така се тревожи от затоплянето на отношенията на Севера с изолирания съсед Русия.

Летище Инчеон за кратко затвори пистите си заради балоните на Северна Корея

Летище Инчеон за кратко затвори пистите си заради балоните на Северна Корея

Няколко балона бяха забелязани в и около границите на летището, което е на около 40 километра от севернокорейската граница

Северна Корея е обвинена в нарушаване на мерките за контрол на оръжията, като доставя оръжия на Русия, за да ги използва във войната в Украйна, а руският президент Владимир Путин проведе среща на върха с лидера Ким Чен Ун в Пхенян този месец в демонстрация на единство.