Новият земеделски министър Кирил Вътев се закани да намали консултантите и да даде път на тези, които правят реалния продукт. Пред БиТиВи министърът обясни, че екипът му е много сериозен, експертен и заяви, че няма да работи с даден конкретен бранш, а ще цели да се поделят браншовете на агрохранителната верига от полето до масата, което е същината.

Той не смята, че сайтът на служебната власт за цените на храните може да даде някакъв резултат за сваляне на цените на храните. Няма министерство в България, което да свали цените на храните или пък да ги вдигне. Освен пазарът няма кой да вдигне и да свали цените, каза Вътев. Крайно време е българските производители и преработватели да си дадат сметка, че се конкурират с мощни кооперативи, добави земеделският министър.

Едно от най-важните неща, които трябва да се променят е ориентацията на производителите към пазарен успех, изтъкна Кирил Вътев.

Цените на дребно спряха да растат, тези на едро - падат, уверява Никола Стоянов

Цените на дребно спряха да растат, тези на едро - падат, уверява Никола Стоянов

Правителственият сайт за цените на хранителните продукти ще постигне успех

Той очаква инфлацията да спадне тогава, когато в конкуренцията на пазара на дребно започнат да свалят цени някои, за да продават по-добре. "С пожелания, призиви и сайтове не може да стане, само с конкуренцията може да стане - да падне инфлацията и цените на храните", подчерта земеделският министър.

Относно вноса от Украйна и българските земеделци, Вътев бе категоричен, че предприема сериозни мерки и се търсят нови пазари за вноса на храните от Украйна. Един от големите проблеми у нас е липсата на верни статистически данни и не е сериозен да се събират по телефона, посочи той.

Държавата ще помага на зърнопроизводителите да намерят пазар

Държавата ще помага на зърнопроизводителите да намерят пазар

Земеделският министър иска пълен синхрон между БАБХ, Фонд "Земеделие" и ресорното ведомство