Водили сме разговори и мисля, че има широко съгласие сред опозицията да се организира паралелно преброяване на резултатите от изборите.

Това съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев, помолен да коментира информация, че австрийска фирма ще прави паралелно преброяване във всяка секция по покана на опозицията.

Малко по-рано днес от ДСБ съобщиха, че ще се включат в паралелното броене.

БСП лидерът посочи, че след Великденските празници, на 7 май, ще бъде представена конкретна инициатива и изпълнител.

Никоя партия, освен ГЕРБ, не вярва в честността на изборите, които готви ГЕРБ и контролира всичко - ЦИК, "Информационно обслужване", служебно правителство, шефове на РДВР-та, областни управители, коментира още Сергей Станишев.

По думите му задължение на опозицията е да гарантира правото на хората да гласуват свободно за когото искат и да бъдат честно преброени резултатите.

Станишев изразява и учудването си защо Борисов се страхува от паралелно преброяване и реагира толкова остро.

ДПС се присъединява към проекта за паралелно външно на „Информационно обслужване" към ЦИК преброяване на гласовете на изборите на 12 май, каза председателят на Движението за права и свободи Лютви Местан. „Въпреки измененията в Изборния кодекс, които бяха гласувани след много много общи действия на опозицията смятам, че българското общество не може да бъде сигурно, че резултатите ще бъдат честни, че изборният процес ще е честен. Той вече не е честен. Трудно е за доказване, но получаваме все по-силни сигнали, че ГЕРБ ще похарчат на тези избори много повече пари, отколкото в крайна сметка ще отчетат като официални разходи. Оставям на вас тълкуването какво означава това", каза Местан.

По негови думи - публичен факт е, че ГЕРБ повтаря порока от местни избори 2011 г., който се изразява във впрягането за партийна работа на държавните служители. „Това се случва в драстично нарушение на закона за държавния служител. Аз видях това с очите си и всички мои колеги, които пътуваме вече близо 10 дни в Родопите", каза той. Според Местан партийната пропаганда на ГЕРБ се прави от горските стражари, които действат като политически стражари на все още управляващата ГЕРБ.

„Като казвам политическа пропаганда, моля да ме извините, че забравих да поставя в кавички този израз, защото това, което правят те, е всичко друго, но не и политическа пропаганда. Това си е просто натиск. Стражарите директно казват: ако искаш навреме да получиш участък за добив на дърва, внимавай за кого гласуваш", заяви председателят на ДПС.