Депутатите удължиха с три месеца работата на Временната анкетна комисия за получаване на всички данни, факти и обстоятелства за изнесените твърдения за скандална подкупна схема при придобиване на българско граждани от чужди граждани.

Припомняме, на 14 декември 2018 г. парламентът създаде Временна анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани. Тогава "За" проекторешението гласуваха 161 народни представители, "против" - 1 и "въздържали се" - 4.

Борисов иска закриване на ДАБЧ

Борисов иска закриване на ДАБЧ

Три институции трябва да се произнесат по въпроса

Създадената комисия работи разполагаше с 3-месечен срок за работа. Инициативата за създаване на комисията бе на ДПС. По предложение на "Обединени патриоти" в комисията има 17 депутати, разпределени на пропорционален принцип.

За председател на комисията бе избран Йордан Цонев от ДПС, за заместник-председател Тома Биков от ГЕРБ. Членове на комисията са още: Маноил Манев, Десислава Костадинова - Гушева, Емилия Милкова, Красен Кръстев, Станислав Иванов и Александър Ненков от ГЕРБ, Иван Иванов, Крум Зарков, Пенчо Милков, Таско Ерменков и Тодор Байчев от БСП, Юлиян Ангелов и Красимир Богданов от "Обединени патриоти", Хамид Хамид от ДПС и Андон Дончев от "Воля".

Два пъти прокуратурата откривала нарушения в ДАБЧ - 2014 и 2016 г.

Два пъти прокуратурата откривала нарушения в ДАБЧ - 2014 и 2016 г.

ВАП се самосезирали за 114 души, издирвани от Интерпол, получили наше гражданство

Припомняме, на 29 октомври 2018 г. рано сутринта Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

Дни по-късно зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че Държавната агенция за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за около година.

В Кюстендил са открити "цели бидони с документи", като са претърсени над 50 адреса в цялата страна. Открити са множество доказателства, преписки и удостоверения.

Президентът Румен Радев обяви, че са постъпвали сигнали по случая в президенството и те са били предадени в прокуратурата. Той отказа да коментира какви са били те с аргумент, че тече следствие.

В Молдова българското гражданство се продавало като картофи на пазара

В Молдова българското гражданство се продавало като картофи на пазара

Това разкрива бесарабски българин