От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заявяват, че са направили възможното по закон и наблюдават повишените цени на горивата като гарантират защита на свободна и лоялна конкуренция. 

"Обръщаме внимание, че публичните изявления относно бъдещи увеличения на цените на горивата могат да доведат до потенциални проблеми със спазването на правилата за конкуренция и допълнително да повишат напрежението", предупреждават от КЗК.

От Комисията определят като политически изявленията за липса на обществена полза от дейността на КЗК. 

Пред бензиностанциите - слухове и спекулации вият опашки

Пред бензиностанциите - слухове и спекулации вият опашки

Много хора познават един химик, който казал...

"В Комисията е натрупан изключително професионален експертен опит, поради което наименованията "калинки" и други подобни, са не само безпочвени, но също са изразени от лица, които умишлено представят в публичното пространство неправилно функциите и капацитета на Комисията", се казва в открито писмо до медиите от КЗК.

От там уверяват, че постоянно наблюдават сектора на горива в страната и многократно са отправяли препоръки към компетентните органи за предприемане на мерки, чрез които да бъдат преодолени установените бариери пред свободната конкуренция на пазара, уверяват от Комисията.

Още през 2019 година КЗК прие решение за секторен анализ на конкурентната среда на пазара на горива, в което набеляза като значим проблем осигуряването на достатъчен складов капацитет в данъчните складове и складовете за задължителни запаси на горива в страната.

4 и 5 лв. за литър гориво само при забрана на руския суров петрол

4 и 5 лв. за литър гориво само при забрана на руския суров петрол

БПГА: Търгонските надценски са най-ниски

С решението на Комисията бяха предложени на компетентните органи редица мерки, чрез които проблемите пред участниците на пазара да бъдат разрешени, като например - изграждане на държавни данъчни складове с цел повишаване на конкурентния натиск, създаване на електронна платформа, която да информира в реално време вносителите на автомобилни горива за свободните вместимости в данъчните складове, за да се улесни вноса и съхранението на горива, както и други мерки, уверяват от Комисията.

Решението на КЗК за приетия секторен анализ има препоръчителен характер, но то изследва в детайли условията, при които функционира пазарът на горива, който е с високи бариери за навлизане на него. Решението очертава не само кръга от установени секторни проблеми, но също предлага полезни решения за тях, които да бъдат използвани от съответните органи, които имат правомощия да предприемат мерки, за да се засили конкуренцията на пазара и да се улесни навлизането на нови участници на него. Надявахме се нашите предложения да намерят своя път за реализиране.

Кирил Петков иска от търговците минимални надценки на горивата

Кирил Петков иска от търговците минимални надценки на горивата

БПГА: Никой не се интересува от произхода, а от цената на крайния продукт

От КЗК припомнят, че образуваното през 2020 година производство срещу дружества от групата Лукойл е доказала, че проблемът с достъпа до данъчните складове е от естеството да ограничи вноса на най-първото ниво от веригата и в резултат от това да възпрепятства конкуренцията и на следващите нива на пазара на търговия с горива. Образуваното производство е на финален етап. От Комисията твърдят, че дружества от групата Лукойл са нарушили чл.21 от ЗЗК и по чл.102 от Договора за функциониране на Европейския съюз, изразяващи се в отказ от предоставяне на услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и отказ от достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесените горива. Предстои приключване на производството след изслушване на предприятията, срещу които са повдигнати твърдения за нарушение.

През месец ноември 2021 година бе образувано друго производство, предмет на което е проучване на ценовата политика на едро на "Лукойл България" ЕООД във връзка с твърдения на "ОМВ България" ООД, че чрез изменение на ценовите условия за продажба на едро дружеството ограничава търговията и по този начин злоупотребява със своето господстващо положение.

КЗК сега проверява изпълнение на задълженията, одобрени с нейно Решение № 318 от 2017 година, чрез които да бъде гарантирана забрана за контакти и обмен на конфиденциална информация между няколко търговци на горива в страната. Събират данни, които все още се анализират.

Хибридка на ГЕРБ-младежи довела до паниката с горивата

Хибридка на ГЕРБ-младежи довела до паниката с горивата

Жалко е да се използва страха на народа с политически цели

В рамките на своите правомощия КЗК образува ново производство на 14 март 2022 година със съмнения за картел, което е евентуално извършено нарушение по чл.15 от ЗЗК от страна на "Сакса" ООД и "Инса Ойл" ЕООД. По случая се извършва проучване като е изискана информация от над тридесет участници на пазара на внос, търговия на едро и дребно с горива.

Доколкото картелите са трудно доказуеми нарушения, Комисията отправи чрез прессъобщение апел към всички лица и институции за съдействие с информация за потенциални нарушения на ЗЗК.