Председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков не иска още отсега да мисли за вето на Бюджет 2024, каквито закани отправи президентът Румен Радев. Това обяви в отговор на въпрос на News.bg, след като участва в стъпителното начало на мандата на Националното сдружение на общините в Република България за периода 2023-2027 г.

Той уточни, че бюджетът ще бъде приет преди празниците в дните около 21, 22 декември. За общините ще има над 1 млрд. и 800 млн. лв. за инвестиционни разходи по видове работи и дейности за инфраструктурни проекти.

Желязков очаква да има напрежение в пленарна зала на Народното събрание за бюджета.

Относно приемането на България в Шенген, Желязков очаква страната да се присъедини сухопътно и по въздушно пространство, при положение, че България отговаря на критериите. Той смята, че нито една държава членка може да налага критерии на България за Шенген, защото няма мандат.

Във връзка с конституционните промени, Желязков коментира, че те ще бъдат съобразени с духа и конкретните предложения по време на обществените обсъждания. Той е на мнение, че трябва да бъде разширен кръгът от лицата, от които президентът може да избира за служебен премиер.

Радев притеснен, че парламент с толкова ниско доверие посяга на Конституцията

Радев притеснен, че парламент с толкова ниско доверие посяга на Конституцията

Парламентът има важни въпроси върху които трябва да се съсредоточи