Почти съм убеден, че приемането на България в Шенгенската зона ще стане до края на годината. Гласуването е в края на септември, средата на октомври. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, цитиран от БНТ.

Той участва в заседание на Съвета по вътрешни работи в Люксембург. Основните теми, които бяха дискутирани са миграцията и Шенген.

Стоянов посочи, че присъствието му на съвета е ясна заявка на новото правителство за ангажимента му за приемането на страната в Шенген до края на календарната година. Министърът проведе разговори с представители на Австрия и Нидерландия, двете страни, които блокираха присъединяването на България в Шенген през 2022 г.

По думите му случаят с Ангел Христов от братя Галеви не би трябвало да повлияе негативно на България. Няма държава по света, която да не може да бъде премината незаконно, смята той.

Стоянов подчерта, че в България периодично се задържат лица, които са обявени за международно издирване. Основното нещо, което ние проверяваме в момента и съм сигурен, че ще стигнем до някакъв резултат това е начина, по който е влязъл въпросния човек в страната, поясни министърът.

Вътрешният министър посочи, че България ще получи допълнително 45 милиона евро от ЕК за техническо обезпечаване на държавната граница, за купуване на високопроходими автомобили, както и за заплащане на възнагражденията на граничните полицаи. Страната ще продължи да търси финансова помощ от Брюксел за охраната на външната граница, каза още той.