Има един-единствен опонент на това правителство на подмяната, което влезе през задния вход против волята на избирателите, и това е ГЕРБ. Това заяви лидерът на РЗС Яне Янев, след като той и Бойко Борисов подписаха в Ямбол споразумение за политическа подкрепа за предстоящите европейски избори на 25 май.

Това според тях се прави с цел консолидация на десните гласове за постигане на изборна победа, която да бъде гарант за предизвикване на предсрочни парламентарни избори.

Една банка си създаде олигархични кръгове, медии, а сега и партия, подчерта председателят на РЗС Яне Янев. Той призова избирателите, които не искат Орешарски и Станишев да продължат да управляват държавата, да гласуват за ГЕРБ.

БСП и ДПС ще си сумират заедно гласовете, затова десните гласове не трябва да се разпиляват. Тази нова четворна коалиция се преодолява трудно. Поотделно са слаби, а четвъртата партия управлява втората и третата", посочи от своя страна Борисов.

Според него изборите за Европейски парламент имат морален аспект. „Ако дясна партия е първа политическа сила, те няма да имат моралното право да стоят. Не само, че нямаме време за губене, а вече го и загубихме. Държавата в много сектори вече е фалирала", категоричен беше Бойко Борисов.

Сред акцентите в споразумението е и това, че двете партии ще търсят консолидация на десните партии с цел съставяне на конституционно мнозинство в бъдещия нов парламент.