Част от парламентарните групи коментираха идеята на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов да се въведена пълна забрана за внасяне на руски природен газ на територията на България. Коментарът си народните представители направиха преди заседанието на временната парламентарна комисия за изчезналата пътна карта за изграждането на проекта "Турски поток". Комисията се събра на първо заседание днес, три дена преди края на това Народно събрание.

Бившият енергиен министър, а понастоящем депутат от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова отказа коментар.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ заяви, че сега чува за идеята на Борисов и отказа да коментира. "Интересно е предложението, но не мога да коментирам", лаконичен бе Мирчев.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ посочи, че ако Борисов е искал такова нещо, нямало да направи "Турски поток" и да пречи да се разкрие истината за "Боташ". Опитват се да пропуснат възможността ключови хора като Илиян Василев, като Антикорупционен фонд да разкажат на българското общество защо "Турски поток" е най-голямата корупция в България, подчерта Сабрутев.

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че ГЕРБ са съдействали руския газ да заобиколи Украйна. Всички действия в момента на ГЕРБ и ДПС са замазване на тежката истина - България плати сметката от 3 млрд. лв., за да може руската газ да заобиколи Украйна, каза той.

Рамадан Аталай от ДПС обясни, че ако са спазени всички изисквания, които Европа ни налага, би било полезно и необходимо да не се внася руска газ на територията на България. Не би трябвало да отстъпваме от това, което пише в директивите, обясни той.

Борислав Гуцанов от БСП определи като екзотична идеята да се наложи пълна забрана на руската газ в България. Борисов не е наясно по какъв начин стават доставките на газ в България, изтъкна той. Гуцанов запита каква е тази диверсификация на много по-висока цена на руски газ, каквато са направили от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Според Гуцанов се търси политически ефект кой е по-евроатлантик в сглобката и кой е по-голям католик от папата. Още отсега се правят договорки за след изборите пак да видим още една порция от същото, от което 9 месеца българите се отвратили, смята той. Гуцанов е на мнение, че трябва да се търси вариант как да се докара евтина газ в България, а не да се търсят безсмислени диверсификации.

"Трябва да направим доставки на евтини енергоресурси в България, за да може да се развива икономиката на страната, да има повече работни места, за да се сложим пред някой или по-удобни наколенки пред едно или друго посолство", каза Борислав Гуцанов.

Енергийният служебен министър ще предоговоря с "Боташ"

Енергийният служебен министър ще предоговоря с "Боташ"

Със 166 гласа "за" договорът отива и в прокуратурата, ДАНС, БЕХ и КЕВР