Една трета от територията на столична община няма изградена канализация.

Това призна на пресконференция днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че предшественикът й Бойко Борисов е започнал изпълнението на амбициозен план, а сега самата тя продължава работата му в тази посока.

„В 21 век да живееш без канал - за каква европейска столица говорим?", зададе реторичен въпрос кметът.

За изграждането на канализацията във всички квартали България има определен срок от ЕК, който изтича в края на тази година.
Фандъкова посочи, че в момента се работи усилено за това парите по програма ИСПА, които страната ни може да получи, да не се загубят.
България ще поиска още една отсрочка от 2 години, за финализиране на започнатите проекти, посочи още кметът.
Решението на ЕК за това дали срокът ни ще бъде удължен ще излезе юни - юли тази година.   

По думите й през последните три години основен приоритет на столична община е изграждането на канализация във всички квартали на София. Фандъкова обясни, че са предприети много действия този проблем да бъде решен и изрази надежда темповете да се ускорят.

Кметът съобщи още, че в периода 2006 - 2009 г. работата е била основно по отношение на подготовката на проекти за всички тези райони, които нямат изградена канализация. Изготвени са 86 проекта на стойност 13 милиона лева, като те в момента помагат столична община да привлече и външно финансиране. Градоначалникът посочи, че вече е започнало изграждането на някои основни колектори, както и вътрешно квартална мрежа на много места.

Като пример Фандъкова даде квартал „Горубляне" , където изграждането на вътрешно кварталната мрежа е започнало през 2007 година и до края на 2011 година предстои проблемът да бъде изцяло решен.

Над 50 милиона евро по програма ИСПА са привлечени за реализирани по проекта „Воден сектор" на София, посочи още Йорданка Фандъкова.

Тя коментира, че напоследък среща публикации в медиите, в които се поставя акцент основно върху затрудненото движение заради изкопните работи. По думите на Фандъкова обаче хората трябва да знаят, че след 2-3 години ще имат това, което никога не са имали и то ще ги доближи до нормалния начин на живот.

Кметът на София изтъкна още, че в инвестиционната програма на „Софийска вода" за тази година са заложени много от проектите за изграждане на канализация и водопровод на стойност 50 милиона лева.

Фандъкова допълни и че освен това има и разработени проекти по програма „Околна среда" които са изготвени от Столична община съвместно с района „Овча купел".