БСП недоволни от ранното оповестяване за наводнения в Бургаско. Чудят се защо система за ранно оповестяване за 1 милион лева, изградена за превенция от наводнения, не е предотвратила трагедията.

Депутатът от БСП Николай Тишев от Бургас, коментира че в община Бургас, през 2015 г. започва изпълнението на проект "Интегрирано управление на риска от наводнения", който официално действа от април 2017 г. Инсталирано е специализирано оборудване за осъществяване на 24-часов мониторинг на водните басейни. Информационната система включва 24-часов мониторинг на количеството на водата и падналите валежи. Събраните данни се изпращат на контролен център и така непрекъснато се следи състоянието на реки и морета.

Системата дава актуални данни за потенциално опасни реки в общината. Цялата тази информация позволява на институциите лесно да установят кои райони и какви елементи на градската инфраструктура са застрашени от наводнения, за да се предприемат адекватни и навременни мерки за предотвратяване. По проекта е разработено и мобилно приложение, което ще позволи известяване на гражданите за повишени нива и валежи.

"В някои общини не се отпускат средства и държавата не помага, същевременно тук са отпуснати средства, но няма никакъв контрол как са изразходвани и каква е ефективността", коментира Тишев. 

Нормализира се обстановката с наводненията в Бургаско

Нормализира се обстановката с наводненията в Бургаско

Продължават да следят всички водоеми на територията на региона и огледите по места

"В Долно Езерово има няколко къщи, които са наводнени. Говорих с местни жители, които казаха, че на някои места, около 3 - 4 часа през нощта е имало проблем, наложило се е да се отводнява", коментира Тишев.

Той добави, че докато големите общини имат по-голям ресурс, то малките са оставени да се спасяват сами. В община Камено през последните 3-4- години не е даден нито лев за укрепващи или отводнителни съоръжения. Всичко, което е правено през тези години, е със средства на Общината и на физически лица. Държавата просто е абдикирала.

"Като резултат, виждаме какво се случва. Какъв е смисълът, пост фактум, като стане трагедията, да се изсипе половината Министерски съвет, а преди това държавата да я няма никаква" - пита Тишев.

Нинова обвини управлението за дъждовете и бедствието в Бургаско

Нинова обвини управлението за дъждовете и бедствието в Бургаско

Проблемът рецидивира всяка година и няма решение

Хората в Равнец и Трояново са споделили, че не са били взети мерки за почистването на коритата на реките, канавките. "Държавата и общините трябва да се научат да оповестяват населението своевременно. Държавната администрация няма готовност да вземе съответните мерки. Така не може да продължава. Основното е, не да се вземат впоследствие мерки, а те да се предприемат предварително, за да не се случват инциденти", коментира Димитър Стоянов.