Шест екипа ще се борят за първата награда в Конкурса за най-добър млад газов техник на Овергаз. И тази година най-добрите трима млади газовици в страната ще получат по един мотоциклет.

Финалът е от 10.30 часа на 23 април, петък, в палата №6 на Пловдивския панаир и ще се проведе в рамките на Панорамата на професионалното образование, организирана от Министерството на образованието, младежта и науката.

Миналогодишните гиманзии-финалисти - ямболската „Иван Райнов", русенската „Атанас Цонев Буров" и софийската „Хенри Форд" отново достигнаха до спора за първите места.

Дебютанти в крайната фаза са учениците от старозагорската Професионална гимназия по механотехника и транспорт „Н.Й. Вапцаров". Във всичките тези училища се преподава специалността „газова техника" - по идея и с помощта на Овергаз.

Освен мотори, наградният фонд включва и преносими компютри за класиралите се на второ място, а бронзовите медалисти ще получат професионален комплект инструменти за газификация.

На най-добрите финалисти ще бъде предложена работа в инсталаторските групи на дъщерните на Овергаз газоразпределителни дружества в страната. Като бонус 18-те младежи ще могат да следват без приемен изпит в енергийните специалности на техническите университети у нас.

Шестте отбора стигнаха до последната фаза на състезанието след оспорвана конкуренция със свои връстници от цялата страна.

Близо 200 младежи от 13 професионално-технически гимназии със специалност „Газова техника" премериха сили в първия и втория кръг на надпреварата.

Задачата, която очаква финалистите - за 4 часа те ще трябва да изградят работеща домашна газова инсталация.

В следващите няколко години на България ще са й нужни поне 10 хиляди специалисти, които да работят в битовата газификация на страната.