Деинституционализацията не е това, което би следвало да бъде, алармираха по време на кръгла маса от Центъра за независим живот по повод Международния ден на хората с увреждания.

Припомняме, по време на пресконференция вчера от Център за независим живот алармираха, че не се променя моделът на грижата за хората със специфични нужди, а само размерът на домовете за настаняване.

„Парадира се със затваряне на домове и точката се слага дотам, но отвъд препинателния знак стоят реалните проблеми", заяви Капка Панайотова от Центъра.
Според нея е наложително да бъдат предоставени условия за самостоятелен живот на инвалидите. Панайотова посочи, че проучване на Центъра е установило, че личната помощ все още не е метод, разпространен и утвърден в страната ни.

Националният акцент се поставя върху институционализацията като единствено решение, което е в пряк разрез с чл. 19 от разпоредбата на ООН, гласяща, че всеки човек с увреждания трябва да може сам да избира къде и с кого да живее.

На кръглата маса под надслов "Голямата подмяна" стана ясно, че повечето инвалиди, изведени от институция и настанени в защитено жилище, са недоволни от условията, в които са поставени. Регистрирани са случаи на лошо отношение от страна на обслужващия персонал, както и ограничен достъп до санитарния възел на жилището.

Самите хора с увреждания определят новия модел на грижа за тях като "реинституционализираща деинституционализация", което според тях е един невероятен парадокс, целящ да хвърли прах в очите на ЕС, че съществува някакво демократично разнообразие.

Всички методики се свеждат до едно и също нещо, само че при защитените жилища общината като делегиран получател взима по-високи суми от държавата, обясни Панайотова и допълни, че този нов вариант на институционализиране предлага на хората с увреждания услуги, резистентни на всякаква логика и хуманност.