Разследват ексшефа на "Софинвест"

Кметът на София Бойко Борисов, лидери на представените в Столичният общински съвет партии и техни представители подписаха меморандум за сътрудничество, за да се разреши проблема с отпадъците в София.

Това стана на среща в Столична община, на която участниците се обединиха около мнението, че проблемът с боклука на София е станал национален въпрос отдавна.

Според столичния градоначалник темата трябва да се извади от политическия контекст и да се разглежда икономически и прагматично.

Борисов съобщи, че София има шанса да получи безвъзмездно финансиране за изграждане на завод за третиране на отпадъците.

Кметът предупреди още, че ако не се намери решение има опасност машина за балиране да се разположи между парламента и кметството, тъй като няма свободен терен за ново сметище и до 2-3 години ще се натрупат 1.5 млрд. бали.

По тази причина единственият вариант сега за излизане от ситуацията е аварийно отваряне на депото в Суходол.

Заместник-кметът по екология Милор Михайлов каза, че завод за третиране на боклука може да има след 5 до 7 години, а Бойко Борисов подчерта, че може да се изгради и след 2-3 години, ако се получи грант-финансиране от ЕС.

Столичната община проучва три терена в момента за депо – един в София и два извън града, предаде Дарик радио.