Изследователски екип, ръководен от учени от университета Heriot-Watt в Единбург, Шотландия, откри материал, който може да абсорбира въглероден диоксид "по-бързо от дърветата". Това предават от The Independent.

Учените са създали кухи, подобни на клетка молекули с голям капацитет за абсорбиране на парникови газове като въглероден диоксид и серен хексафлуорид, който е по-мощен парников газ от въглеродния диоксид и може да издържи хиляди години в атмосферата. Изследването е публикувано в списанието Nature Synthesis.

Д-р Марк Литъл, който съвместно ръководи изследването, коментира: "Това е вълнуващо откритие. Директното улавяне на въглероден диоксид във въздуха става все по-важно, защото дори когато спрем да отделяме въглероден диоксид, все още ще има огромна нужда от улавяне на предишни емисии, които вече са в околната среда. Засаждането на дървета е много ефективен начин за усвояване на въглерод, но е много бавен. Така че се нуждаем от човешка намеса."

Изследователите са използвали компютърни симулации, за да предскажат точно как молекулите ще се сглобят в новия порест материал, метод, който според д-р Литъл може да бъде допълнително подобрен в бъдеще чрез използването на изкуствен интелект (AI).

Чрез AI инструменти можем наистина да ускорим скоростта, с която да бъдат изследвани тези нови видове порести материали, без всъщност да се налага да правим някой от тях в лабораторията предварително, посочва той, като добавя, че "комбинирането на изчислителни изследвания като нашето с нови AI технологии може да създаде безпрецедентно предлагане на нови материали за решаване на най-належащите обществени предизвикателства."

Разработката на такива материали има потенциал да помогне за отстраняването и на токсични съединения, известни като летливи органични съединения. Смята се, че тези съединения увреждат както човешкия организъм, така и околната среда. Метод за премахването им от въздуха може да изиграе важна роля в медицината, смята Марк Литъл.

Освен учени от Heriot-Watt, проучването включва изследователи от Университета на Ливърпул, Имперския колеж в Лондон, Университета на Саутхемптън и Източнокитайския университет за наука и технологии.

Въглеродните емисии бележат рекорден спад в ЕС

Въглеродните емисии бележат рекорден спад в ЕС

Някои анализатори отдават спада на проблемите пред индустрията в блока