Ваксинацията е важно средство за борба с пандемията COVID-19, така че всяка държава трябва да получи равен и своевременен достъп до ваксините. Това заяви в неделя руският здравен министър Михаил Мурашко, цитиран от ТАСС. "Масовата имунизация срещу COVID-19 с цел предотвратяване и спиране на заразяването се счита за глобална полза за общественото здраве от Световната здравна асамблея. Поради това ние подчертаваме важността на осигуряването на равен и навременен достъп до безопасен, качествен и ефективни ваксини", каза той.

Изказването му бе направено по време на специална сесия на Икономическия и социален съвет на ООН, наречена "Ваксина за всички". Според министъра формирането на глобално портфолио от безопасни и ефективни ваксини с цел осигуряване на надеждна защита срещу инфекции в световен мащаб е ключовата цел.

Той припомни, че Русия е първата страна в света, която разработи и регистрира ваксина срещу COVID-19. Понастоящем в Русия са регистрирани три ваксини, а масовата ваксинация стартира през януари 2020 г. "До момента има ваксинирани милиони руснаци", добави министърът. Русия активно си сътрудничи със страни и международни организации с цел повишаване на достъпността на руската ваксина "Спутник V "чрез локализиране на нейното производство на руски и чужди платформи. Досега производството е локализирано на 20 такива платформи. Днес руската ваксина е регистрирана и се доставя на 60 страни по света", заяви Мурашко.

Тиери Бретон: ЕС няма нужда от руската ваксина "Спутник V"

Тиери Бретон: ЕС няма нужда от руската ваксина "Спутник V"

Русия не може да осигури количества…

Той добави, че Русия провежда разговори със Световната здравна организация (СЗО) за включване на препарата в списъка на ваксините, одобрени за спешна употреба от СЗО. Русия проведе и кампания за ваксинация сред служители на чуждестранни дипломатически мисии, разположени в Москва.

В същото време, само преди дни, Кремъл обяви, че търсенето на ваксинации срещу COVID-19 в Русия остава разочароващо, но постепенно се увеличавало. Русия има три коронавирусни ваксини, най-известната от които е "Спутник V". Москва даде одобрение и на други две - "ЕпиВакКорона" и "КовиВак". Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че повече от 820 000 жители в града с население от около 13 млн. души са получили две дози ваксина. Повече от 1 млн. души са получили първа доза.

Освен това Русия изпрати дарения на редица агенции на ООН, заключи Мурашко. Русия е регистрирала над 4 702 100 случая на COVID-19, като 4 326 780 души са се възстановили, а над 105 580 са починали.

Руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" в ЕС най-рано през май-юни

Руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" в ЕС най-рано през май-юни

Очакват одобрение от ЕМА