Популярността на германския канцлер Ангела Меркел спадна драстично покрай миграционния поток, заливащ в последните месеци Европа, с крайна цел - в повечето случаи именно Германия. Това показват две от последните проучвания на общественото мнение.

По-рано тя обяви, че страната може да се справи с проблема и ще приеме всеки желаещ. Берлин очаква около 800 000 имигранти и бежанци да влязат в страната. Но по-късно Меркел заяви, че това е общ проблем, а не само германски и призова не само ЕС и САЩ, но и Русия и Близкият изток да се включат в решаването му.

От проучаването, публикувано от Der Spiegel и проведено от агенция TNS Forschung, става ясно, че тя губи 5% за последните 3 месеца и днес 63% от запитаните одобряват политиката й.

Проучването на ZDF показва, че 43% от анкетираните не одобряват позицията й по въпроса, докато 3/4 от германците все още подкрепят като цяло водената от нея политика.

В същото време, рейтингите на нейните съюзници скочиха след изразеното им несъгласие по въпроса с приемането на огромен брой бежанци.

Канцлерът, който заема поста от 2005 година, се очаква да се бори за преизбиране и четвърти мандат през 2017 година.