Този ход на Dell се базира на официалните резултати от онлайн проучвания сред потребителите, проведени в периода февруари - март, в които предпочитанията си са заявили над 100 хиляди потребители, съобщават от ComputerWorld.bg.

Единствената причина за избора на дистрибуцията Ubuntu е убедителната преднина на тази операционна система в допитванията пред останалите Linux версии.

Засега компанията не е готова да съобщи конкретните РС модели и конфигурации, които ще се предлагат на пазара с предварително инсталирана Ubuntu, но със сигурност се знае, че става въпрос за Версия 7.04 на операционната система, както и че потребителите ще могат сами да избират и конфигурират Linux-базираните си машини в специална нова секция на сайта на Dell.

Не е много ясно също така дали новите оферти с Ubuntu ще са с по-ниска цена от предложенията с инсталирана Windows Vista.

От Dell оставят отворен и въпроса дали по късно към Linux-базираната РС линия на компанията няма да се появят и модели с други open-source дистрибуции като тези на Red Hat или SUSE Linux на Novell.