Днес своя 52-ри рожден ден празнува Христо Стоичков - най-успешният български футболист за всички времена. Легендарният нападател остана в историята. И в сърцата на феновете. Завинаги! По време на "лудото американско лято" на 1994 година поведе националния ни отбор до 4-то място в света. Спечели голмайсторския приз на надпреварата. През годините освен за България реализира много попадения и за ЦСКА, а в Барселона се превърна в легенда. Носител е на Купата на европейските шампиони. Камата е и единственият роден футболист, печелил "Златната топка" и признанието за най-добър футболист на планетата. Известен е с поразяващия си ляв крак. Хладнокръвен от "бялата точка" и страхотен изпълнител на свободни удари. Уникален е Ицо, неповторим и вечен!

Снимка 215666

Източник: Фейсбук

Любимец на феновете. Възпят в редица песни. Щом името Христо Стоичков се появи в листата за някой благотворителен мач, билетите се изкупуват веднага. И днес всяко негово докосване на топката е придружено с бурни аплодисменти. Така беше и по време на "Мача на звездите" на фондациите на Димитър Бербатов и Луиш Фиго.  

Извън терена е винаги духовит и държи на своето мнение. Често се изказва остро, с което дава повод на многото си критици да съскат.

"Стоичков беше гений и фигура - както на терена, така и извън него", пише вестник "Марка". Мадридският вестник... Наскоро изданието го постави на първо място в класация на "лошите момчета" в Барселона. През годините легендарният №8 не е пестил нищо на колеги, журналисти, фотографи и политици.

Снимка 229511

Източник: GettyImages

Събрали сме 52 цитата за 52-рия рожден ден на Камата. Сплав от бисери, крилати фрази и изказвания на самия Ицо.

Ето ги и тях:

1. "Бъркал съм много, но съм имал сили да се извиня, когато съм сгрешил. Каквото съм мислил, винаги съм го казвал. Не съм се крил като мишльо и не съм се страхувал да си кажа мнението. Дори и да е грешно", категоричен е Стоичков. Това ще проличи и в селекцията ни от цитати. Камата не спестява нищо на никого.

2. "Ту партс", съмтаймс люн, съмтаймс уин, соу, фърст дей релякс", българинът на забавен английски след мач на южноафриканския Мамелоди Съндаунс през 2009. Интервюто е дълго и доби голяма популярност у нас.

3. "Айн, цу цвайн, цу драйн. Дрън!", заявява легендата от басейн в Щатите на емблематичното лято '94. Може немският език да не му е на ниво, но световният шампион - Германия, е победен с 2:1 и изхвърлен от надпреварата.

Снимка 230851

Източник: LAP.bg

4. "Усещам се, че когато дойде моментът да се реши някаква победа — изригвам. Независимо дали се боря с въдиците да хвана риба, дали съм на голф или съм на терена за мачле на малки вратички.", такъв си е Христо Стоичков - роден е да бъде победител.

5. "Българите сме голяма работа. И правия ток ще изкривим" - друга шеговита реплика на осмицата.

6. "Ако и моите футболисти мислеха като Веско Топалов, работата щеше да е друга", признава бившия национален селекционер.

7. "Футболът не е само да сложиш малко гел и да легнеш за някой фаул", гневи се Стоичков на днешното поколение.

8. "Който играй - пичели, който ни играй - ни пичели", гласи познатия рефрен на Камата от тв реклама. През годините той придобива различни вариации.

Снимка 234948

Източник: LAP.bg

9. "Който играе - печели, който не играе - го вземат в националния отбор", заявява легендата по време на церемонията "Спортист на годината".

10. "Който играе - получава контузии, който не играе - ще се удари в главата, ще се блъсне някъде."

11. "Който разбира от футбол - може да направи смени, който не разбира - да прави разбор след мача." - в интервю от 2004 година.

Няколко култови реплики към журналисти и фотографи:

12. "Не ме снимайте как излизам, а как влизам" - Стоичков пред сградата на БФС.

Снимка 234445

Източник: LAP.bg

13. "Стига сте ме снимали бе, ей! Ще ви дрънна най-накрая, да вземете да мирясате." - отново към фотографи, по време на приятелска среща.

14. "Питайте бе, цървули", гневи се Христо на албански журналисти.

15. "Когато аз карах мерцедеси и БМВ-та, вие карахте колелета" - кум румънски журналисти.

Камата не крие какво мисли и по политическите проблеми:

16. "Ами царя? Казах ли ви, че е мошеник? Дойде и ви обра. Само моите имоти още не е взел, защото са в чужбина. На българите като им вземат всичко - да ходят да спят по хотелите на Миленчо Велчевия", коментар за Симеон Сакскобурггтоски и управлението на НДСВ.

Снимка 234439

Източник: LAP.bg

17. "Всички знаят кой най-много ограби държавата - посрещнаха го от Мадрид. Обеща, че ще оправи държавата за 800 дни, а нищо не направи и хората му се сдобиха с хубави места край морето", разкрива Камата.

18. "Царят не е цар, а е крал. Крал е и ще продължава да краде. Дойде и ви обра, а вие се скъсахте да гласувате за него!".

19. "Моят приятел Оли Рен ми казваше, че в Брюксел са изненадани, как за толкова време нямаме нито един осъден политик...", признава Стоичков.

20. "Първо държавата се отказа от мен. Не родината, а държавата. Като скалъпи номера с данъците. Докато се занимаваха с мен - лапаха планини и морета, крадяха като триглави лами. Осъдих ги. Сега ме търсят да ми върнат парите, но на мен те не са ми нужни", заявява в интервю за вестник "Труд".

Снимка 235072

Източник: LAP.bg

21. "Който е крал, да продължава да краде. Всеки ще си получи заслуженото."

Още откровености:

22. "Радвал съм обикновените хора и те са ме аплодирали, но през 1994 г сложих охрана на децата си, защото "обикновени" хора искаха да ги отвлекат. Миналата година пък ми рязаха спирачките на джипа. Не съм забравил това и няма да го забравя", споделя легендарната осмица.

23. "Разбрах, че още отсега шведите са се уплашили. Чувам, че не искали да идват на лагер в България, а щели да ходят в Кипър на топло. Явно се приготвят за жегата, която ги чака в София.", шегува се Камата в началото на 2005.

Снимка 235066

Източник: личен архив

24. "Любимият ви предмет? (въпрос на Кеворк Кеворкян). "Физическо", отговаря неразбралия Стоичков.

25. "Ако наистина само толкова си могат българските съдии, нека ходят някъде по селата да копаят краставици и домати и да не ни занимават", уви и днес Христо Стоичков би имал право да го заяви.

26. "Напоследък си казвам само: "Остаряваш, бате Ицко, ама левачката още я бива", откровеничи легендата през 2004.

27. "Моите хулители ме плюха за какво ли не, но аз им казвам на всичките: "Хванете ме за златните топки". Имам три "златни" топки! Едната е за футбол и още две си ги нося с мен, те са още по-златни от първата" - Камата за хейтърите.

Снимка 245827

28. "Разбрал съм също, че човек спре ли потен вода да пие, не го търси за голяма работа."

29. "Може някога да съм се палил повече и да съм се сърдил, но разбрах — колкото и да обикаля света, българинът трудно се променя. А и няма защо. Видяхте как ни уважават на бенефиса", споделя Христо.

Забавни реплики към Валери Божинов:

30. "Ти ли си онзи?" - това са думите на Христо Стоичков, който започва телефонен разговор със звездата на Лече през 2004.

31. "Познавам го. Люта пиперка, като мене е!", възкликва Камата за Божинов.

Снимка 235274

Източник: mascara

32. "Не съм спирал Валери за трансфер в Рома, даже днес му дадох билета за Италия. Спирал съм го да не яде много, да не спи до късно, но за други неща — не".

33. "Валери, мисли с горната глава, не с долната!", подвиква бившия национален селекционер на футболиста си.

Изказвания на тема БФС и националния отбор:

34. "Ще видим като дойде Конгреса. Може пък да му сменим прическата", изригва Камата към Борислав Михайлов.

35. "Дори с прическата на Данчо Лечков пак ще съм същия", коментира побелялата си коса Стоичков в типичния си шеговит стил.

36. "Националният играе първобитен футбол и няма да стигне доникъде" - тежкото пророчество на Камата.

Снимка 255257

37. "Националният отбор не е приют", лаконичен е бившият голмайстор.

38. "В националния отбор има 22-ма титуляри и толкова резерви. Ако бях треньор по ръгби, бих ги пуснал всички!", по време на пресконференция от 2004.

39. "Като не можем да тренираме в България, ще играем карти. Там поне нямаме загуба" - Христо Стоичков за условията за подготовка в страната ни.

Други колоритни цитати:

40. "Соцлагерът е още жив.", отсича Христо Стоичков по повод успехите на отборите от Източна Европа през есента на 2004.

41. "От всеки цървул трандафор не става", гневи се Камата след тежката загуба с 0:6 от Чехия през 2001.

42. "Извинявам се на Мексико за гола ми на Световното първенство в САЩ през 1994 година."

Снимка 299036

Източник: LAP.bg

43. "Ако бяхме стигнали финала, може би щяхме да сме победители, но съдбата така отреди, че един французин разплака цяла България.", спомня си Стоичков.

44. "Не бях изненадан, че елиминирахме Франция. Спомням си, че след това си говорихме с Лоран Блан в Барселона за гола на Костадинов. Той ми каза, че му е трябвало съвсем малко, за да направи шпагат и да спре удара му", често във футбола милиметри се оказват решаващи.

45. "Първото ми правило във футбола е бий чужденеца, за да те уважава. Така си заслужих уважение в съблекалнята на Барса.", споределя в типичния си стил легендата на каталунците.

46. "Барселона ще спечели с 3:0!", категоричен е българинът пред "Мундо Депортиво", дни преди последното дерби с Реал (Мадрид) на "Бернабеу". Е, Стоичков отново се оказа прав.

47. "Единият е бог. Другият... Другият може някой ден и да постигне нещо. Меси е сравняван с Пеле, Марадона, Кройф - истинските легенди и символи на футбола. Докато Кристиано го сравняват само с Меси. Това е разликата", споделя бившият нападател.

48. "ЦСКА е символ не само на спорта ни. Това е най-разпознаваемата българска марка по света. ЦСКА не е хранилка, а трамплин, който води до величие. Стига да знаеш как да се качиш на него. ЦСКА никога няма да изчезне, колкото и да искат душманите ни. И мен се опитваха да ме отказват. Първо ми казаха, че не съм ставал за футбол. После решиха да ме наказват за цял живот. Но армеец никога не се дава! Такава порода сме!" - легендата обича да гали ушите на "червените" фенове с подобни изказвания.

49. "Футболът сега заменя битката на гладиаторите, слава Богу не умират хора, но публиката си иска зрелището." - кавалерът на "Златната топка" за любимата си игра.

Снимка 305929

Източник: Фейсбук

50. "Как е възможно? Дори моята България победи Швеция, а вие сте по-силни. От години се вижда, че страдате. Вината е на чужденците. По мое време не бяха по 20 в отбор", недоволства българинът след неуспеха на Италия да се класира за Мондиала в Русия.

51. "Испанците си правят каквото си искат и тая тръгнала да ми говори, че щяла да ме съди. Къде и за какво да ме съдиш, ма госпожо? Че хората видяха кръв? ", гневи се бившият футболист на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария. Повод за това стана намесата на полиция по време на референдума в Каталуня.

52. "Аз съм много богат - на приятели. На тях и на футбола дължа всичко. Пари също си имам, но най-важното е, че съм здрав. Вече съм дядо - това е моето богатство", сподели преди дни Стоичков пред руските медии. Неговото мнение винаги е търсено от журналистите по цял свят. Легендарната осмица е не само национално, но и световно богатство.