Окръжна прокуратура - Благоевград се самосезира по медийни публикации за предстоящо поемане на дългосрочен дълг от Община Благоевград за финансиране на изпълнението на инвестиционно намерение Scapto Therme Aqua Park Bachinovo, информират от държавното обвинение. Размерът на дълга за реализиране на проекта е определен на 29 170 000 лева,

В интернет страницата на Общината е публикувана информация за проекта, като е отправена и покана за общественото му обсъждане. Предвижда се средствата да бъдат използвани и върнати до 240 месеца от приходите на Община Благоевград. Инвестиционното намерение е разделено на две фази, като предложението за поемане на дълг за първата от тях е за 17 784 538 лева.

Застрояват част от парк "Бачиново" в Благоевград

Застрояват част от парк "Бачиново" в Благоевград

18 декара от парка ще бъдат превърнати в модерен комплекс

Според държавното обвинение в публичното пространство са изразени противоречиви мнения за инвестиционния проект, включващ саниране и възстановяване на зелена паркова зона в поречието на река Бистрица, ремонт на аквапарк, изграждане на зони за отдих и нови паркинги и други дейности.

Окръжната прокуратура е изискала от кмета на Благоевград да предостави информация за непогасените задължения към 31 декември 2021 г., с оглед публично изнесени по-рано данни за тежкото финансово положение на Общината, както и обосновка на проекта, бизнес план и план-сметка с отчитане на конкретната икономическа и демографска ситуация.

Руши се аквапаркът в Благоевград

Руши се аквапаркът в Благоевград

Причината - настоящите наематели отказват да го поддържат

Илко Стоянов, който е първият кмет на ИТН, е запитан също дали е обсъждано провеждане на местен референдум за необходимостта от реализиране на инвестиционното намерение и свързаното с него поемане на дългосрочен общински дълг.