Ежедневно Светият синод ще се противопоставя на ратификацията на Истанбулската конвенция с отслужване на молебен канон към Света Богородица. Това ще се случва във всички храмове и манастири в диоцеза на Българската православна църква

Освен това обръщението на Св. Синод, относно ратифицирането на Истанбулската конвенция, ще се прочете след светата Литургия от църковния амвон на 28 януари т.г. - Неделя на митаря и фарисея.

Това става ясно от съобщение на сайта на Светия синод ден след като от БПЦ излязоха с официално становище по документа. Днес по време на дискусията в аулата на Софийския университет митрополит Киприян също изказа становището на Църквата.

Бързат с ратификацията на Истанбулската конвенция

Бързат с ратификацията на Истанбулската конвенция

И в управляващата коалиция няма единно мнение по темата

От Светия синод се обръщат и към православния български народ с призив за усърдна молитва, за да изпроси Божията помощ да не бъде приета Истанбулската конвенция.

"Като помним думите на Господа "...без Мене не можете да вършите нищо" (Йоан.15:5) в тези дни на тежки духовни изпитания на вярата и съвестта на Православния български народ, Св. Синод на БПЦ - БП призовава Православния български народ с усърдна молитва да изпроси Божията помощ да не бъде приета Истанбулската конвенция, която, според нас, би довела до "духовна смърт" на народа", се казва в съобщението.

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Всеки здравомислещ християнин е против насилието