МВР задържа още един мъж за палежите на коли в София. Късно снощи е арестуван 29-годишен мъж, който е криминално проявен. Той е задържан в столичния квартал "Младост".

Арестуваният се казва Юлиян Ковачки. Мъжът се е провалил на теста с полиграфа и е признал за опожарените автомобили в кварталите "Младост".

Най-вероятно той ще бъде обвинен за палежа на колите само в този район.

Ковачки ще остане в ареста за 72 часа - до неделя, когато ще бъде поискано съдът да го задържи за постоянно.

 

Премиерът Бойко Борисов обвини медиите, че са виновни за бума на опожарени автомобили в столицата, защото отдавали прекалено внимание на това. Ако тази история не се предаваше постоянно, нямаше да има палежи. Виновните накрая се хващат винаги, изтъкна той.

Междувременно Софийски районен съд остави за постоянно в ареста 33-годишния Владислав Николов-Куката, който беше задържан първи преди дни за палежа на коли в столичния  квартал "Западен парк".

 

Мотивите на съда бяха засекретени, защото разследването още не е приключило, те са следствена тайна и журналистите бяха помолени да напуснат залата.

Решението на съда подлежи на обжалване в срок от 3 дни пред Софийски градски съд. В случай на обжалване датата за гледане на мярката е 23 декември.

През изминалата нощ няма съобщения за запалени автомобили. До момента опожарените коли са 44 в различни квартали на града.

От безсънните нощи и предприетите допълнителни охранителни мерки се стигна до вчерашното задържане на лице, което е съпричастно към палежите и е задържано за 72 часа, съобщи пред депутатите по-късно през деня вътрешният министър Цветан Цветанов.

Въпросното лице се казва Юлиян, роден е през 1982 година и живее в Младост, криминално проявен за кражби, хулиганство.
Мъжът е съпричастен към 12 палежа на територията на ж.к. Младост и ж.к. Хаджи Димитър в периода 18.11 - 2.12, уточни Цветан Цветанов.

В процеса на работа по случаите е установено, че е задържаният извършител на 12 умишлени палежа на моторни превозни средства, при които са нанесени щети на 23 автомобила.

Стана ясно, че Юлиян се е „майтапил" с разследващите, като сам е търсил органите на реда - уж да им съдейства за разкриване на подпалвача.
В хода на разследването е изяснено, че в повечето случаи на палежите той е подавал сигнали на тел. 112 в качеството му на свидетел.

Що се отнася до палежите в страната, вътрешният министър подчерта, че разследващите вече имат основни версии. Палежите в страната, по думите му, нямали нищо общо с палежите на задържания Юлиян, а били основно заради неуредени лични или финансови отношения.

Относно палежът, който беше на 11 срещу 12 декември в района на Западен парк, има задържано лице - Куката. Срещу него има повдигнато обвинение, поясни още министър Цветанов. От експертизата, която му е направена, става ясно, че по ръцето му са открити петролни продукти. Освен това лицето е дало противоречиви показания за това защо е бил близо до подпаления автомобил.

Няма връзка между Куката и Юлиян, поясни по-късно в кулоарите на НС вътрешният министър. На въпрос опасява ли се от още палежи, той отговори: "Правим всичко възможно да разкрием досегашните палежи и да предприемем действия за недопускане на нарушаване на обществения ред в страната".

Разследващите работят и по версията за организирани групи за палежи, стана ясно още от думите на Цветан Цветанов.

Той обясни, че Юлиян палел коли заради "проблемите в израстването на това момче в годините на прехода". От там се получават някакви сложни отношения, които той решава по този начин, коментира министърът.

По-късно на брифинг в СДВР стана ясно, че първите палежи на Юлиян Ковачки са от август. По думите на шефът на столичната полиция Валери Йорданов той е виновен и за опожаряването на автомобилите на футболиста Иван Бандаловски.

Мотивите за палежите са на лична основа, а Ковачки не отговаря на класическия профил на пироман.

Това е момче с трудно детство, интелигентен, комбинативен млад мъж. Първият му пожар е от август тази година във връзка с натрупана неудовлетвореност за това, че е бил пренебрегнат в някакви делови отношения. Другите палежи са свързани с удовлетворяване на негови травматични преживявания, които са се усилили, след като е останал без работа, пари и ясна перспектива", коментира шефът на Института по психология към МВР. Неделчо Стойчев.

По думите на разследващите Юлиян не е алкохолик, въпреки че палежите били извършвани след употребата на алкохол.

Цветан Цветанов критикува позициите, изразени от социалистите Корнелия Нинова и Михаил Миков, които остро го нападаха заради неразкриването на палежите. И затова той пространно им докладва всички успешни акции на МВР от последния месец.

Липсвахте ни вече, отдавна не бяхте идвали да ни изчитате бюлетина на МВР, да ни разходите по последния НК, с тези думи червената депутатка Корнелия Нинова се обърна към силовия министър след отчета му.

По темата палежи не бяхте убедителен, подчерта тя. Палежите продължават, проблемът не е решен, каза социалистката. Нинова посочи, че общественото напрежение расте. Вече се организирали опълчение по кварталите.

Според Михаил Миков пък задържането на едно или друго лице, което може и да не се окаже извършителят, няма да реши общественото напрежение. Дайте да говорим за тези палежи конкретно, призова червеният депутат.

Вие превърнахте правоохранителната система в един импотентнен орган, с тези думи Цветан Цветанов отговори на нападките на предшественика си Михаил Миков, като му припомни, че по време на кабинета на Станишев не са разкрити нито убийствата на Килърите, нито отвличанията на „Наглите".