Окръжна прокуратура - Пловдив привлече към наказателна отговорност четири лица. Те са с обвинение в участие във въоръжена организирана престъпна група, занимаваща се изнудвания и принуди. Това съобщиха от прокуратурата.

Срещу ръководителя на групата, В.П. на 49 г., са повдигнати пет обвинения за изнудвания и принуда, извършени в периода от септември до ноември 2023 г . на територията на Димитровград, Пловдив и Хасково.

За тези деяния най-тежкото предвидено наказание е лишаване от свобода от 5 до 15 г., глоба и конфискация на една втора от имуществото, поясняват от прокуратурата.

Спрямо другите двама участници от групата, единият от които е служител на МВР в гр. Пловдив, са повдигнати също обвинения за изнудвания и принуда. Спрямо четвъртия участник в организираната престъпна група, който също е служител на МВР в гр. Пловдив, са повдигнати обвинения само за изнудване.

От държавното обвинение посочват, че задържаните са изнудвали двама граждани, от които посредством сила и заплаха са отнели обща сума от 35 000 лева. Освен това чрез заплахи те са принудили футболен запалянко от Пловдив да изразява мнението си по въпроси за футболната политика на този клуб.

Четиримата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на Окръжна прокуратура - Пловдив. Предстои да бъдат внесени искания в Окръжен съд - Пловдив за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите.

Задържаха мъж, изнудвал свой познат в София

Задържаха мъж, изнудвал свой познат в София

Мъжът поискал 50 хил. лв.