Доларът в началото на валутната търговия в понеделник сутринта увеличава набараното през миналата седмица предимство. Американската валута се покачи до 16-месечен пик, доколкото инвеститорите очакват Федералният резерв на САЩ да продължи да втвърдява паричнокредитната си политика.

В същото време фунтът стерлинг продължава да е под негативен натиск заради неяснотите около условията за напускана на ЕС от страна Великобритания. В подобна ситуация е общата валута, тъй като засега няма решение на противопоставянето между Рим и Брюксел по повод бюджета на Италия за 2019 година.

Подкрепата за долара идва и от бягството на инвеститорите от рисковите активи заради търговския конфликт между САЩ и Китай, както и от признаците за забавяне на китайската икономика.

Днес сутринта еврото пада спрямо долара с 0,22% - до $1,1311 при ниво $1,1336 в края на петъчната сесия.

Стойността на общата валута по отношение на японската е стабилна в диапазона около129,03 йени за едно евро.

Курсът на долара към йената днес расте с 0,22% и е 114,08 йени в сравнение с 113,83 йени за долар в петък. Докато Фед се готви за поред път да повиши основните лихвени ставки в САЩ, Японската централна банка съхранява свръхмеката си парична политика. На фона вялия икономически растеж и инфлация в страната.

Фунтът стерлинг пада с 0,55% и се търгува днес сутрина по $1,2901 спрямо $1,2972 в края на петъчната търговия. На Острова расте политическото напрежение около въпроса, ще съумее ли премиерът Тереза Мей да изработи и наложи точен и изгоден план за излизане на страната от Европейския съюз.