„Данъчният" април не успя да затвори сериозната дупка в бюджета, натрупана за периода януари-март, както това стана през миналата година.

Това става ясно от данните за изпълнението на Консолидираната фискална програма към края на април, публикувани на страницата на Министерството на финансите, съобщава Money.bg.

Въпреки постъпленията, които хазната реализира през април от плащането на преките данъци и редовната вноската на БНБ в бюджета, дефицитът в хазната спрямо март дори е нараснал с 9.5 млн. лв. до 874 млн. лв.

Припомняме, че миналата година бюджетният дефицит за април спрямо март намаля с 509.2 млн. лв. и се понижи до 286.4 млн. лв.

Дупката в бюджета се формира от дефицита по националния бюджет в размер на 454,1 млн. лв. и от дефицита по европейските средства в размер на 410,4 млн. лева, съобщават от финансовото ведомство, като допълват, че тежест върху бюджета си увеличените от 1 април 2013 г. пенсии.

Постъпилите приходи и помощи по Kонсолидираната фискална програма за отчетния период са в размер на 9 453,8 млн. лв, а разходите към 30.04.2014 г. възлизат на 10 318,2 млн. лв. Спрямо същия период на миналата година приходите нарастват със 165 млн. лв., но за сметка на това разходите се увеличават с цели 743 млн. лв.

Невъзможността на данъчните постъпления от април да затворят пробойната в хазната дава повод за притеснения за по-нататъшното изпълнение на бюджета, като е възможно дори да се стигне и до неговата актуализация, ако този процес не бъде овладян. Това е така защото от планиран дефицит от 1.8% за края на 2014 г. той вече възлиза на повече от 1% като са изминали само четири месеца за първия бюджет на кабинета "Орешарски".

Размерът на фискалния резерв към 30.04.2014 г. е 6,0 млрд. лв., в т.ч. 5,1 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,9 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.