Екипаж от Военновъздушните сили (ВВС) е извършил успешна медицинска евакуация със самолет "Спартан", съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Самолетът C-27J "Спартан" е излетял в 09:45 часа от летището София с медицински екип от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" на борда за транспортиране на пациент от МБАЛ "Света Анна" във Варна до столицата. Полетът е изпълнен в условията на усложнена метеорологичната обстановка. Въпреки лошото време, в 12:01 часа самолетът успешно се е приземил обратно в София.

Командир на екипажа от 16-а авиобаза Враждебна е бил капитан Николай Георгиев, помощник-командир - майор Дарина Христозова, а борден инженер - капитан Митко Гергов.

Авиомедицинската евакуация е изпълнена по заявка на Министерството на здравеопазването, след разрешение на началника на отбраната и със заповед на командира на ВВС.

От университетската спешна болница "Пирогов" информират, че транспортирният пациент от Варна е мъж с химическо изгаряне и травма на таза. Той е в тежко състояние и е настанен в Клиниката по изгаряне, където се полагат всички необходими грижи за него. При първа възможност, щом състоянието му позволи, мъжът ще бъде преместен в травматологията на "Пирогов".

Спартан на ВВС транспортира от София пациент до Хамбург

Спартан на ВВС транспортира от София пациент до Хамбург

Медицинската евакуция е изпълнена успешно от екипаж от авиобазата във Враждебна