Страните в Европейския съюз (ЕС) разхищават около 22 млн. тона храна годишно, като класацията оглавяват британците. Това показват данните от проучване, подкрепено от Европейската комисия, съобщава „Ройтерс".
В проучването са анализирани данни от шест държави - Великобритания, Холандия, Дания, Финландия, Германия и Румъния.
Данните са показали, че близо 80 % от разхищението може да се избегне.
Великобритания е рекордьор в изхвърлянето на хранителни продукти. Всекидневно всеки британец изхвърля храна, която се равнява количествено на консерва грах. Най-малко храна се разхищава в Румъния, но дори и там се разхищава много храна - по груби изчисления колкото една ябълка на ден.
Изследователите смятат, че ако хората се възпитават как да пазаруват по-внимателно и да планират консумацията си, това ще помогне за намаляване на изхвърлената храна. Това същевременно ще доведе до намаляване на сметките за храна и ограничаване въздействието на отпадъците върху околната среда.
Много от храната е годна, но въпреки това се изхвърля, когато мине датата й не годност.