Президентът на САЩ Джо Байдън популяризира икономическата си политика под мотото "Байдъномика". "Байдъномиката е за бъдещето", заяви Байдън, който се стреми към втори мандат на президентските избори през 2024 г., по време на реч в Чикаго в сряда. "Байдъномика" е друг начин да се каже, че трябва да се възстанови американската мечта.", коментира германското издание "Щерн".

Байдън изтъкна своята политика на всеобхватни инвестиции. "Когато инвестираме в нашите хора, ние укрепваме средната класа и виждаме икономически растеж, от който се възползват всички американци", каза политикът от Демократическата партия.

"Това е американската мечта." За разлика от това, 40-годишното " просмукване" е попречило на американската мечта, каза той. Така наречената теория за "просмукването" (trickle-down) по същество гласи, че богатството на най-богатите с течение на времето се "просмуква" към по-бедните класи.

От встъпването си в длъжност през януари 2021 г. Байдън следва курс на масирани инвестиции в области като опазване на климата, инфраструктура и производство на микрочипове. Осемдесетгодишният Байдън винаги е подчертавал, че икономическият растеж трябва да минава през средната класа.

Терминът "Байдъномика" е едновременно препратка към и разграничение от термина "Рейгъномика", който се отнася до неолибералната икономическа политика, провеждана по времето на републиканския президент Роналд Рейгън (1981-1989 г.). Байдън обвинява републиканците, че със своята политика служат на богатите, докато самият той се застъпва за работническата и средната класа.

Икономическата политика вероятно ще бъде ключов въпрос в предизборната кампания за Белия дом през следващата година. Въпреки това Байдън има трудна задача: според социологическо проучване от май неговият предшественик Доналд Тръмп е постигнал с 18 процентни пункта по-високи резултати от Байдън по отношение на икономическата политика.

Байдън отделя 42 милиарда долара за интернет за всеки американец до 2030 година

Байдън отделя 42 милиарда долара за интернет за всеки американец до 2030 година

Кампанията му за преизбиране набира скорост

Президентът твърди, че е извел американската икономика от кризата на пандемията COVID-19. Той може да посочи много ниската безработица в продължение на месеци. От миналата година обаче САЩ страдат от висока инфлация, въпреки че през последните месеци тя значително спадна. Освен това през годината икономиката на САЩ може да изпадне в лека рецесия.