Афганистан и Китай си обещаха дългосрочно партньорство, след като новият афганистански президент Ашраф Гани започна четиридневна визита, предаде „Франс прес".

Първата държавна визита на Гани, който положи клетва като държавен глава миналият месец, е в гладния за ресурси Китай, който търси по-големи възможности за инвестиции в Афганистан.

Ние разглеждаме Китай като стратегически партньор в краткосрочен, средносрочен, дългосрочен и в много голям период", каза Гани пред китайския държавен глава Си Цзинпин в Пекин.

„Визията" на Си за континента отвори „не само нова глава за Азия, а цяла нова книга", поясни той.

Приветствайки Гани като „стар приятел на китайския народ", Си поясни, че е готов да работи за „нова ера на сътрудничество в китайско-афганистанските отношения".

Китай споделя само 76-километрова граница със слабо населения североизточен район на Афганистан, но има силен интерес към природните ресурси на съседа си.

Пекин вече си осигури големи петролни и минодобивни концесии в Афганистан, които се смята, че са източник на ресурси за 1 трилион долара.

Китай обеща да предостави „свободна помощ" от 245 милиона долара за Афганистан през следващите три години.

Двете държави подписаха четири споразумения, включително документи за разширяване на техническото и търговско сътрудничество.

Китайски анализатори отбелязват, че изборът на Гани да посети Пекин само няколко седмици след поемането на поста има символично значение. Търсенето на други източници на подкрепа е съществено за афганистанската стабилност и развитие, смята анализатор.

В петък се очаква Гани да вземе участие в 4-та конференция на министрите на външните работи на страните от „Истанбулския процес", която ще се проведе в Китай.