Докладът на Европейската комисия, публикуван по-рано днес, който препоръчва отпадане на Механизма за сигурност и проверка по отношение на България, макар и положителен за нас, не следва да ни успокоява.

"Днес бе публикуван 4-ят годишен доклад, който разглежда върховенството на правото във всяка една държава членка на ЕС, като в него са направени заключения включително и за България. В резюме - в доклада има 5 положителни констатации и две критични препоръки за недостатъчен напредък в промените, които се очакват от България и две препоръки, които всъщност са на вниманието на Народното събрание най-вече", заяви Денков.

За какво ни хвали еврокомисията? На първо място за въвеждането на механизъм за контрол над главния прокурор, след това заради подобренията в Националния координационен механизъм за върховенство на правото, на трето място - разширяването на обхвата на правната помощ и въвеждането на задължителна медиация по определени дела. Като успехи са изредени още и по отношение на свободата на медиите, а като напредък е отчетено и закриването на спецсъда и спецпрокуратурата.

ЕК ни поощрява за правосъдната реформа

ЕК ни поощрява за правосъдната реформа

ЕК предприе стъпки за закриване на механизма за сътрудничество и проверка на страната ни

"В същото време обаче се отбелязват притеснения по отношение на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него. Отново коментари, които от години стоят на вниманието на законодателния орган и които се очаква да бъдат решени в следващите седмици или месеци в зависимост от темпото на работа", подчерта Денков.

Забележка номер две - недостатъчен напредък по отношение на борбата с корупцията по висшите етажи на властта. Има и отправени препоръки за реформи в Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), както и за промени в Конституцията в този аспект - борбата с корупцията.

Друга новина - предстои да отпадне Механизма за сигурност и проверка по отношение на България и Румъния.

"ЕК стигна до извода, че София и Букурещ задоволително изпълняват условията по Механизма за сигурност и проверка. Затова Комисията започва последни стъпки по окончателното затваряне на този механизъм за двете държави", цитира дословно позицията на Брюксел Денков. Подобна позиция изказала и в неформална позиция председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Всичко обаче зависи от Европейския съвет, като родното правителство трябва да положи всички усилия по въпроса, за да покаже на Европа напредъка ни в сферата, подчерта министър-председателят.

"Надявам се, че и в НС ще има достатъчно желание и конструктивен дух да бъдат приключени тези теми, които се изпълняват не толкова заради препоръките на ЕС, а това са промени, от които всички ние се нуждаем.",

ЕК: България буксува в борбата с корупцията по високите етажи на властта

ЕК: България буксува в борбата с корупцията по високите етажи на властта

Какви са заключенията в четвъртия годишен доклад относно върховенството на закона